Marketing X Business

Evropska komisija podržava proizvodnju avio-goriva na poljoprivrednom zemljištu

Marx.ba

(Foto: Greennews)

Evropska komisija odobrila je korištenje poljoprivrednog zemljišta za proizvodnju avio-biocilja u cilju smanjenja klimatskog utjecaja vazduhoplovstva.

Ova odluka, predstavljena članovima Evropskog parlamenta, omogućava proizvodnju biocilja od brzorastućih usjeva i biljaka na zemljištu koje nije pogodno za proizvodnju hrane, uz mjere zaštite od miješanja sa snabdijevanjem hranom i oštećenja zemljišta.

Međutim, pojavile su se zabrinutosti zbog adekvatnosti ovih mjera zaštite, pri čemu ekološki aktivisti upozoravaju na potencijalne rupe koje bi mogle dovesti do neodržive upotrebe usjeva namijenjenih ishrani i hrane za proizvodnju goriva.

I pored težnje ka održivosti, kritike su se pojavile zbog percepcije favorizovanja sektora vazduhoplovstva u promociji biogoriva, dok su ostali vidovi prijevoza isključeni iz sličnih beneficija.

Ova razlika je pokrenula pitanja o pravičnosti i jednakosti unutar okvira politike EU o obnovljivim gorivima.

Dok EU teži povećanju upotrebe obnovljivih goriva kako bi ispunila ambiciozne ciljeve, uključujući minimalni udio naprednih biogoriva u energetskom bilansu transporta do 2030. godine, stalna analiza i debata o efikasnosti i pravičnosti ovih politika naglašavaju kompleksnost balansiranja ekoloških ciljeva sa interesima industrije.

Povezani članci