Marketing X Business

Lagarde: ECB se neće obavezati na dinamiku smanjenja kamatnih stopa

Marx.ba

(Foto: Shutterstock)

Predsjednica Evropske centralne banke Christine Lagarde izjavila je da ECB neće biti u stanju da se posveti određenom putu smanjenja kamatnih stopa čak i kada počne da ublažava monetarnu politiku, uprkos znakovima da je rast plata dostigao vrhunac u eurozoni.

Lagarde je rekla u srijedu u Frankfurtu da će nastavak visokog rasta plaća i slabe produktivnosti dovesti do toga da inflacija usluga „ostane povišena veći dio ove godine, prenosi Financial Times.

– Naše odluke će morati da ostanu zavisne od podataka i od sastanka do sastanka, reagujući na nove informacije koje budu dolazile, navela je predsjednica ECB.

Prema njenim riječima, to implicira da, čak i nakon prvog smanjenja stope, ECB ne može da se unaprijed obaveže na određenu putanju snižavanja stope, „koliko god to bilo primamljivo i koliko god bi svako želio to da vidi“.

Ranije ove godine u Davosu Lagard je najavila da će ECB vjerovatno smanjiti kamatne stope na ljeto, ali je naglasila da će odluka zavisiti od podataka, kao i da još postoji nivo neizvjesnosti i neki pokazatelji nisu fiksirani na željenom nivou.

Upravni savjet ECB odlučio je ranije ovog mjeseca da tri ključne kamatne stope ostanu nepromijenjene. Od prethodnog sastanka Upravnog savjeta u januaru, inflacija je dodatno opala, saopćila je tom prilikom ECB.

U posljednjim projekcijama ECB, inflacija je revidirana naniže u 2024. godini, što uglavnom odražava smanjenje cijena energije. ECB predviđa da će inflacija u prosjeku iznositi 2,3 posto u tekućoj godini, a 2,0 u narednoj, dok je prognoza za 2026. godinu 1,9 posto. Projekcije bazne inflacije, također su korigovane naniže.

Povezani članci