Marketing X Business

Ovaj začin čini čuda za vaš organizam: Svi ga imaju u kuhinji

Marx.ba

(Foto: IM)

Jedan od najpoznatijih i najkorištenijih začina na svijetu je biber, a osim što poboljšava okus jela, ima brojne dobrobiti za zdravlje vašeg organizma.

Jedna čajna kašikica crnog bibera sadrži oko 24 kalorije, dva grama ugljikohidrata, jedan gram dijetalnih vlakana, 20 miligrama natrija, 31 gram kalija, četiri miligrama magnezija i 10 miligrama kalcija.

Crni biber sadrži važan spoj koji se zove piperin. Prema studiji iz 2023. objavljenoj u časopisu “Aging and Disease”, ovaj prirodni alkaloid daje crnom biberu prepoznatljiv okus i igra važnu ulogu u zdravlju.

U kombinaciji s hranom bogatom antioksidansima, poput voća i povrća, crni biber može učinkovito pomoći u povećanju apsorpcije ovih korisnih spojeva.

Studija iz 2019. pokazala je da piperin može povećati bioraspoloživost antioksidansa, čineći vaša jela ukusnijima i nutritivno bogatijima.

Nutricionistica Kelsey Kunick iz “Graciously Nourished” istakla je da piperin pomaže apsorbirati antioksidanse poput beta karotena i kurkumina. Dobrobiti piperina ne zaustavljaju se samo na povećanju apsorpcije hranjivih tvari. Također može igrati ključnu ulogu u smanjenju upale u tijelu. Hronična upala povezana je s raznim zdravstvenim problemima poput artritisa i bolesti srca.

Istraživanja sugeriraju da protivupalna svojstva piperina mogu pomoći u smanjenju upalnih stanja, iako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se u potpunosti razumjele njegove potencijalne dobrobiti.

Uključivanje crnog bibera u vašu prehranu moglo bi vam pomoći u boljem funkcioniranju mozga. Prema studiji o starenju i bolestima, piperin koji se nalazi u crnom biberu mogao bi poboljšati vaše kognitivno zdravlje i vitalnost smanjujući rizik od neurodegenerativnih bolesti.

Uključivanje crnog bibera u vašu prehranu odličan je izbor za vaše cjelokupno zdravlje. Možete ga dodati salatama, supama i varivima, a možete ga kombinirati i s drugim začinima.

Jedenje crnog bibera u umjerenim količinama svaki dan također može dodati okus vašim obrocima bez štetnih učinaka. Međutim, prevelike količine crnog bibera mogu iritirati sluznicu želuca ili uzrokovati probavne smetnje.

Povezani članci