Marketing X Business

Pet zdravih napitaka koji podižu energiju i savršena su zamjena za kafu

Marx.ba

(Foto: HealthifyMe)

Ako ne možete zamisliti svoj početak dana bez napitka za podizanje energije, ali ste svjesni činjenice da pretjerivanje s kafom može imati određene nuspojave (tjeskoba, nervoza, crijevne tegobe), možda bi trebala u svoju jutarnju rutinu uvesti nešto novo.

Naime postoje brojni napici koji imaju zdravstvene dobrobiti te podižu nivo energije pa su savršena zamjena za kafu. Iako je dokazano da i kafa ima određene zdravstvene prednosti, pretjerivanje s kofeinom nije dobro za ljudsko zdravlje. Uz to, studije su pokazale da kod nekih ljudi konzumacija kave nakon početnog podizanja energije može izazvati umor. Nadalje, prekomjerna konzumacija kofeina može izazvati neugodne simptome kao što su žgaravica, stres i loša kvaliteta sna. To je posebno istinito ako se kafa konzumira na prazan želudac.

Na sreću, postoje brojne sjajne alternative kavi za više energije, bolji san i manje stresa. Uz ove napitke i dalje možte uživati u svojim jutarnjim ritualima, ali na zdraviji način.

Crni čaj

Iako crni čaj također sadrži kofein, u šoljci kuhanog crnog čaja otprilike je upola manje kofeina nego u šoljici kafe. Baš kao i kafa, i crni čaj je bogat antioksidansima, no alkaloidi u čaju omogućavaju tijelu da apsorbira kofein puno sporije, smanjujući rizik od umora koji se može pojaviti nakon konzumacije kafe.

Uz to, crni čaj sadrži i specifičnu vrstu polifenola zvanog elagitanin, za koji se pokazalo da pogoduje rastu zdravih crijevnih bakterija.

Zeleni čaj

Brojne studije su pokazale kako je zeleni čaj jedan od najzdravijih napitaka na svijetu. Neke od dokazanih dobrobiti zelenog čaja su velika količina polifenola zvanog katehin koji ima antikancerogeno i antioksidativno djelovanje, kao i spoja L-teanina koji potiče rad mozga i smanjuje stres.

Redovna konzumacija zelenog čaja također se povezuje s manjim rizikom od pretilosti i bolesti srca, a pridonosi i ravnoteži nivoa šećera u krvi. Neke studije sugeriraju i da zeleni čaj pozitivno utječe na dugovječnost.

Matcha

Matcha je kao super-snažni zeleni čaj – proizvodi se od lišća iste biljke, samo se uzgaja i konzumira na malo drugačiji način. Naime, matcha se tradicionalno uzgaja u hladu, što omogućuje biljci da razvije više spojeva bogatih antioksidansima i aminokiselinama.

Zatim se usitnjava i miješa s vodom. S obzirom na to da matcha sadrži cijeli list biljke, ima i više dobrobiti. Primjerice, matcha sadrži više kofeina nego zeleni čaj, ali ipak manje nego kafa. Upravo radi toga, savršen je jutarnji napitak.

Kafa s gljivama

Kafa s gljivama najčešće sadrži klasičnu mljevenu kafu, ali je obogaćena medicinskim gljivama, poput čage i kordicepsa koje su snažni adaptogeni. Gljive možda i nisu ono što bismo željeli u kafi, no one ustvari oplemenjuju omiljeni crni napitak na više načina. Većina kafa s gljivama jednako su ukusne kao i obična kava jer gljive ne utječu na aromu samog napitka, ali najčešće sadrže manje kofeina od tradicionalne kafe.

Iako su potrebna dodatna istraživanja koja bi potvrdila pozitivne učinke adaptogena u gljivama, vjeruje se oni pomažu kod stresa, jačaju imunološku funkciju i poboljšavaju kogntivne sposobnosti. Kafa s gljivama na zdraviji način povećava produktivnost i razinu energije, a može se kupiti u trgovinama zdrave hrane.

Voda s limunom

I za kraj, nešto jako jednostavno. Ispijanje tople vode sa cijeđenim limunom ujutro vrlo je zdrav ritual koji, ne samo da će pozitivno djelovati na nivo energije, već potiče i detoksikaciju. Voda s limunom hidratizira, ne sadrži kofein i potiče rad probavnog sistema.

Uz sve to, neka istraživanja pokazuju da limun sadrži minerale koji pomažu kod snižavanja krvnog pritiska, što pozitivno utječe na naše zdravlje u cjelini, piše Vogue.

Povezani članci