Marketing X Business

Modni div za popularan i među ženama u BiH najuspješniji je biznis desetljeća

Marx.ba

(Foto: Shein)

Shein je najuspješniji startup desetljeća, uspješniji čak i od kompanije koja stoji iza TikToka i OpenAI-a zbog kojeg je umjetna inteligencija postala nikad važnija tema. Pokazalo je to istraživanje stručnjaka za razvoj softvera u kompaniji Vention koji su izračunali indeks uspjeha 1.220 startupa. U obzir su uzeli vrijednost svakog od njih, koliko često se informacije o njima pretražuju na internetu, koliki su rast doživjeli u posljednjih deset godina te koliko im je rastao broj zaposlenika. Rezultate su pretvorili u indeks uspjeha kojem vrijednost može biti do najviše 100.

Najpopularniji kineski web shop Shein tako je skupio čak 87,12 bodova jer ima više od 100.000 zaposlenika, a vrijednost mu se procjenjuje na 66 milijardi dolara. Mjesečno se na internetu pretražuje 66 miliona puta širom svijeta što je čak 277 puta više od ByteDancea čime se ukupno našao na drugom mjestu iz te kategorije. Samo se internetski alat za grafički dizajn Canva traži češće, mjesečno čak 98 miliona puta, piše Jutarnji.

ByteDance, vlasnik TikToka, rangiran je kao drugi najuspješniji s ocjenom od 83,57, s najvećom vrijednošću od svih navedenih startupa od 225 milijardi dolara. Kompanija je također najviše rangirana po broju zaposlenika, kojih ima upola više od Sheina, a u samo u posljednjih šest mjeseci zabilježili su porast od četiri posto. Iako ByteDance ima niži mjesečni obiam pretraživanja od 223.582, valja napomenuti da se njena podružnica TikTok mjesečno pretražuje oko 58 miliona puta pa bi, kada bi se i to uzimalo u obzir, ovaj startup mogao prestići Shein koji je inače popularan i među ženama u BiH.

Na trećem mjestu je OpenAI, koja stoji iza najpoznatijeg predstavnika umjetne inteligencije ChatGPT-a, s ocjenom indeksa od 76,56. Studija je otkrila da ta kompanija za istraživanje umjetne inteligencije i implementaciju ima drugu najvišu vrijednost od 80 milijardi dolara i drugu najvišu ocjenu rasta od 8,98. Unatoč tome što ima najmanji broj zaposlenika među prvih 10, samo malo više od 700, OpenAI ima četvrti najveći mjesečni obiam pretraživanja (nešto više od 10,6 miliona)

– Zanimljivo je primijetiti da OpenAI ima najmanji broj zaposlenika među top 10 u studiji, ali zahvaljujući svojem napretku u istraživanju umjetne inteligencije, pozicionirala se kao lider u polju razvoja najsavremenijih tehnologija i saradnje s industrijskim partnerima, komentirao je Marc Karasu, direktor marketinga u komentirao Vention koja je provela istraživanje, prenosi Jutarnji.

Među 10 najuspješnijih startupa smjestili su se i američka kompanija za pružanje finansijskih usluga i softvera Stripe, platforma za podatke u oblaku Enterprise AI Databricks, Fintech kompanija Revolut, Canva, Epic Games, digitalna platforma za saradnju Miro i kompanija za finansijsku tehnologiju Chime.

Povezani članci