Marketing X Business

Hoće li novi iPhone biti drugačiji od svega do sada

Marx.ba

(Foto: Shutterstock)

Kako se bliži septembar, sve više saznajemo o iPhone 16 pametnim telefonima.

Otkako je Apple predstavio iPhone X, proizvođači pametnih telefona se utrkuju ko će predstaviti uređaj sa što tanjim okvirima ekrana. Dimenzije okvira na aktuelnom iPhone 15 Pro Max modelu iznose svega 1.55 mm, ali rane informacije navode da je tehnološki gigant iz Kupertina uspio dodatno da ih redukuje.

Kako tvrdi korejski portal Sisajournale, Apple će koristiti novu tehnologiju, nazvanu BRS (Border Reduction Structure), kako bi postigao ultra tanke okvire na iPhone 16 modelima. Navodi se da se BRS metoda posebno bavi dimenzijama okvira na dnu ekrana, što je prethodno bio veoma težak zadatak.

Tvrdi se da će Samsung Display i LG Display, kompanije koje će obezbijediti panele za iPhone 16 uređaje, primijeniti BRS u proizvodnji, kao i da ćemo njenu primjenu vidjeti na sva četiri iPhone 16 modela, a ne samo u Pro seriji.

Neimenovani izvori navode da je krajnji cilj kompanije Apple da tržištu predstavi telefon sa ekranom bez okvira.

Prema prethodnim glasinama, iPhone 16 i iPhone 16 Plus kamere na poleđini će biti pozicionirane vertikalno, a pored Action dugmeta koje je zamijenilo prekidač za utišavanje zvuka, očekuje se i implementacija Capture tastera, namjenskog rješenja za fotografisanje.

Očekuje se da će Pro modeli ove godine biti nešto veći i teži nego prethodnici, a da će sistem kamera poboljšati ultraširokougaoni modul od 48 MP. Telefone će pokretati A18 čipset, zasnovan na proizvodnom proizvodnom procesu od 3 nm, s tim da će Pro serija ispod „haube“ donijeti moćnije A18 Pro rješenje.

Povezani članci