Marketing X Business

Fed opet bez promjene kamatnih stopa

Marx.ba

(Foto: Freepik)

Američke Federalne rezerve odlučile su sinoć da zadrže ključnu kamatnu stopu nepromijenjenom i ostale su pri svojoj prognozi o tri smanjenja kamatnih stopa ove godine, uprkos znakovima da bi inflacija mogla duže da ostane povišena. Zvaničnici Feda također su povećali svoje procjene ekonomskog rasta i inflacije u tekućoj godini.

Referentna kratkoročna kamatna stopa Feda ostala je na maksimalnom nivou u posljednje 23 godine, na 4,25 do 5,50 procenata, nakon što na petom sastanku zaredom Federalnog komiteta za otvoreno tržište (FOMC) nije došlo do promjene, prenosi USA Today.

Nakon što je od 2022. godine sprovela niz povećanja kamatne stope koje su do tada bile nulte, centralna banka je nastavila pauzu od jula, jer je rast potrošačkih cijena značajno ublažen. Odluka od srijede znači da će Amerikanci nastaviti da plaćaju visoke troškove zaduživanja, dok Fed nastoji da uspori oštar porast cijena.

U saopštenju nakon dvodnevnog sastanka FOMC-a, Fed je ponovio da „ne očekuje da će biti prikladno smanjiti ciljani raspon dok se ne stekne veće povjerenje da se inflacija održivo kreće ka ciljana dva posto“. Podsjetimo, inflacija u SAD neočekivano je porasla na 3,2 procenta u februaru, iako su ekonomisti predviđali da će godišnji rast cijena ostati nepromijenjen u odnosu na januarsku stopu od 3,1 posto.

Zvaničnici Feda zadržali su svoju projekciju da će sniziti stopu za tri četvrtine procentnog poena, odnosno na 4,50 do 4,75 posto do kraja godine. To bi moglo da podstakne optimistično raspoloženje na tržištu dionica, koje je već dostiglo nove rekorde zbog mogućnosti sniženja kamatnih stopa.

Fed je saopštio sa očekuje da će privreda porasti za 2,1 posto u 2024. godini, što je znatno iznad prethodnih procjena od 1,4 procenta. Fed je predvideo rast od dva posto u idućoj godini, u odnosu na prethodnu projekciju od 1,8 posto.

Povezani članci