Marketing X Business

Evropska unija će uložiti 65 miliona eura za povećanje projekata čiste tehnologije

Marx.ba

(Izvor: Electrek)

Evropska komisija odabrala je 17 malih inovativnih projekata čiste tehnologije koji će dobiti više od 65 miliona eura projektne podrške u okviru EU fonda za inovacije. Ta će sredstva pomoći kompanijama u Evropi, uključujući mala preduzeća, da donesu revolucionarne tehnologije na tržište u energetski intenzivnim industrijama, obnovljivoj energiji i skladištenju energije.

Odabrani projekti pokrivaju širok raspon sektora, s posebnim fokusom na proizvodnju komponenti za obnovljive izvore energije te stakla, keramike i građevinskih materijala. Tu su i projekti u području skladištenja energije, solarne energije, obnovljivih izvora energije, željeza i čelika, rafinerija, hemikalija, cementa i vapna te vodika.

Očekuje se da će odabrani projekti izbjeći više od 1,8 miliona tona ekvivalenta CO2 emisija u prvih 10 godina njihova rada, pridonoseći dekarbonizaciji Evrope i prijelazu na čistu energiju. Ovim novim projektima Inovacijski fond proširuje svoj geografski doseg kako bi pokrio projekte u ukupno 24 zemlje, pri čemu su po prvi put podršku dobili latvijski i mađarski projekti.

Svaki će projekt dobiti bespovratna sredstva u rasponu od 1,6 do 4,5 miliona eura, finansirana kroz prihode koje generira Sistem trgovanja emisijama EU (EU ETS). Tačni iznosi bit će poznati nakon završetka procesa pripreme ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava. Jedna trećina korisnika su male i srednje firme. Uz 17 odabranih projekata, Evropska investicijska banka razmatra još četiri obećavajuća projekta za pomoć u razvoju projekata, koja im može pružiti prilagođenu potporu i pomoći im da se finansijski zatvore i počnu s radom.

Na poziv su pristigla ukupno 72 prijedloga, od kojih je 48 prihvatljivo. Prihvatljivi projekti bili su podložni daljnjoj evaluaciji neovisnih stručnjaka prema pet kriterija Fonda za inovacije: stepen inovativnosti, potencijal za izbjegavanje stakleničkih plinova, zrelost projekta, skalabilnost i troškovna učinkovitost.