Marketing X Business

Evropska unija odobrila 1,2 milijarde eura državne pomoći za infrastrukturu u "oblaku"

Marx.ba

(Izvor: Shutterstock)

Evropska komisija odobrila je do 1,2 milijarde eura državne podrške grupe zemalja EU za evropske projekte razvoja infrastrukture za računarstvo u oblaku, uz podršku niza “nedirektnih partnera”.

Francuska, Njemačka, Mađarska, Italija, Nizozemska, Poljska i Španija najavile su 1,2 milijarde eura podrške za 19 “visoko inovativnih” projekata od “zajedničkog evropskog interesa”, a njihova podrška trebala bi “otključati” 1,4 milijarde eura privatnih ulaganja, navodi Komisija.

Projekte će realizirati 19 kompanija, uključujući, hrvatski Infobip, francuski Atos i Orange, njemački SAP, Deutsche Telekom i Siemens, talijanski Fincantieri i Telecom Italia, mađarski 41G i špansku Telefonica Espana.

Kompanije će razviti softver otvorenog koda koji će distribucijom računarskih resursa blizu korisniku osigurati uvjete za brze usluge i time smanjiti potrebu za prijenosom velike količine podataka na centralizirane servere u oblaku, objašnjavaju.

Uz softver, u planu je i razvoj kapaciteta za obradu podataka i alata za njihovo dijeljenje koji će servisirati tehnologiju za oblak i srodne usluge. 

Komisija naglašava da će u realizaciji učestvovati i mala i srednja preduzeća, dodajući da će “dio šireg ekositema” biti i više od 90 “nedirektnih partnera”. 

Faza istraživanja, razvoja i početne primjene trebala bi trajati od 2023. do 2031., a prvi inovativni rezultat, referentna infrastrukktura otvorenog koda, očekuje se krajem 2027., napominje Komisija, prenosi Lider.

U Bruxellesu predviđaju da će u tim fazama, direktno ili indirektno, biti otvoreno najmanje hiljadu radnih mjesta s visokim kvalifikacijama i “puno više u fazi komercijalizacije”.

Od 2018. Komisija je status zajedničkog evropskog interesa odobrila šest projekta na području proizvodnje baterija, vodika, mikroelektronike i komunikacijske tehnologije.

Premium

Pretplati se!

9.99

KM

Premium mjesečna pretplata MARX Marketing X Business, poslovni portal za uspješnog poslovnog čovjeka!

Partneri

Povezani članci