Marketing X Business

Evropska unija plaća Elonu Musku 180 miliona eura za usluge lansiranja satelita

Marx.ba

(Izvor: Space X)

Evropska komisija nastavlja da se bavi strateškom autonomijom, ali je morala da potpiše ugovor od 180 miliona eura sa kompanijom SpaceX, kako bi lansirala svoje satelite u orbitu, jer je evropski raketni program zastao.

Komesar za unutrašnje tržište Thierry Breton rekao je za Politico da je pristao da se obrati svemirskoj kompaniji Elon Muska sa kojom je EK nedavno bila u sporu oko digitalne politike zbog njegovog vlasništva nad platformom X (bivši Twitter). Razlog za obraćanje Musku je kašnjenje razvoja evropskog sistema za lansiranje Ariane 6.

– Imamo četiri satelita za lansiranje iduće godine. S obzirom na to da Ariane 6 još nije dostupan, prihvatio sam prijedlog Evropske svemirske agencije da koristimo SpaceX, naveo je Breton.

Prema njegovim riječima, planirana su dva lansiranja po dva Galileo geo-navigaciona satelita, u aprilu i junu.

EK je razmatrala alternativnu opciju za ključne misije do 2024. godine zbog skupih kašnjenja lansirnog sistema Ariane 6, koji još nema dozvolu za pokretanje i isključenja iz upotrebe starijeg sistema Ariane 5. Ariane 6 trebalo je da obavi prvo lansiranje 2020. godine.

Prvobitni plan bio je da se lansiraju četiri Galileo satelita koji predstavljaju evropsku alternativu američkoj GPS mreži, uz pomoć ruskog raketnog sistema Sojuz, sa evropskog kosmodroma u Francuskoj Gvajani. Međutim, zbog rata u Ukrajini ta opcija je napuštena.

Prije nego što sa kompanijom SpaceX budu utvrđeni datumi lansiranja evropskih satelita, EU treba da postigne bezbjednosni sporazum sa američkim vlastima, kako bi evropski inženjeri dobili garancije da će imati danonoćni pristup Galileo satelitima i pravo na preuzimanje ukoliko lansiranje ne bude uspjelo i ako satelit završi u okeanu umjesto u svemiru.