Marketing X Business

Evropske berze porasle uoči izvještaja o inflaciji u SAD

Marx.ba

(Foto: Canva)

Na evropskim su berzama u srijedu cijene dionica porasle, nakon dva dana pada, dok ulagači čekaju izvještaj o inflaciji u SAD-u i poruke čelnika američke centrealne banke.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,3 posto, nakon dva dana pada. Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,56 posto, na 8.195 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,44 posto, na 18.450 bodova, a pariški CAC 0,36 posto, na 7.817 bodova.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje korekciji cijena dionica nakon dva dana pada. No, trguje se oprezno jer ulagači ne žele previše riskirati uoči poruka Feda i izvještaja o inflaciji u SAD. Danas će biti objavljen izvještaj o potrošačkim cijenama, koje će pokazati popušta li inflacija u SAD.

Osim toga, čelnici američke centralne banke objavit će priopćenje s dvodnevne sjednice.

Niko ne očekuje smanjenje kamata jer je inflacija i dalje povišena, ali ulagači se nadaju da će čelnici Feda pokazati optimizam u najnovijim ekonomskim i monetarnim projekcijama.

A na većini azijskih berzi cijene su dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u minusu 0,1 posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks skliznuo 0,7 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Hong Kongu pale između 0,5 i 1,3 posto. U Šangaju i Južnoj Koreji porasle su, pak, između 0,3 i 0,8 posto.

Kineske su berze pod pritiskom jer mediji pišu da je Evropska komisija odlučila privremeno primjenjivati dodatne carine od 25 posto na uvoz kineskih električnih vozila zbog velikih subvencija kineskih vlasti. To bi Komisija trebala objaviti danas.

Mediji pišu i da Washington razmatra daljnje restrikcije u vezi prodaje čipova za umjetnu inteligenciju kineskim kompanijama.

Uz to, jutros je objavljeno da su potrošačke cijene u Kini u maju pale 0,1 posto na mjesečnom nivou, dok su na godišnjoj porasle 0,3 posto.

Niska stopa inflacije pokazuje da domaća potražnja nije snažna, što upućuje na spori oporavak druge po veličini svjetske ekonomije.

Povezani članci