Marketing X Business

Evropske berze porasle zbog rezultata britanskih izbora

Marx.ba

(Foto: Canva)

Nevropski su berzama jutros cijene dionica blago porasle dok ulagači prate vijesti o općim izborima u Britaniji, koji su prošli u skladu s očekivanjima. STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je u 9:30 sati u plusu 0.3 posto. Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0.32 posto, na 8.267 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0.46 posto, na 18.535 bodova, a pariški CAC 0.19 posto, na 7.710 bodova. Ulagači jutros prate rezultate jučerašnjih općih izbora u Britaniji, objavio je Index.

Laburisti lijevog centra trebali bi osvojiti veliku većinu u parlamentu od 650 mjesta, a konzervativci Rishija Sunaka imat će najgori rezultat u dugoj historiji stranke jer su ih birači kaznili zbog visokih troškova života, loših javnih usluga i niz skandala.

A na većini azijskih berzi cijene su dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9:30 sati u minusu 0.2 posto i skliznuo s najviše nivoe od aprila 2022. godine. Pritom je japanski Nikkei indeks oslabio 0.1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0.2 i 0.9 posto. U Južnoj Koreji su, pak, porasle više od 1 posto.

Na samom početku današnjeg trgovanja japanski Nikkei indeks probio se, po prvi put u historiji, iznad nivoa od 41.000 bodova. No, kasnije je izgubio početne dobitke jer nema vijesti koje bi podržale rast tržišta.

Jedino je južnokorejski Kospi indeks jutros znatnije porastao, što se ponajviše zahvaljuje skoku cijene dionice Samsunga, nakon što je taj tehnološki div objavio procjene o snažnom rastu dobiti u drugom tromjesečju.

Na ostalim berzama vlada oprez jer ulagači ne žele riskirati uoči objave izvještaja o zapošljavanju u SAD, koje bi moglo utjecati na smjer tržišta. Jučer se na Wall Streetu zbog praznika nije radilo, dok je u srijedu S&P 500 indeks dosegnuo rekordni nivo, kao i Nasdaq.

To se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica tehnoloških kompanija, ali i špekulacijama da bi američka centralna banka mogla početi smanjivati kamatne stope već u septembru.