Marketing X Business

Evropski parlament odlučio: Sva ambalaža mora biti ponovno upotrebljiva ili reciklirana do 2030.

Marx.ba

(Izvor: Politico)

Evropski parlament glasao je za reviziju Direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu. Prema usvojenim odredbama, sva ambalaža mora biti ponovno upotrebljiva ili reciklirana do 2030. Reviziju je kritiziralo nekoliko stranaka budući da EU do sada nije postavila jedinstvene logističke standarde širom Evrope, javlja Ecommercenews.eu.

Do sada su online trgovci na vlastitu inicijativu eksperimentirali s ambalažom koja se može reciklirati i ponovno upotrijebiti. Amazon je, primjerice, počeo koristiti isključivo ambalažu koja se može reciklirati za isporuke u Evropi.

Prema novoj reviziji, Evropski parlament će osigurati kvote ponovnog korištenja za pakete. Do 2030. deset posto svih pošiljaka trebalo bi biti poslano u zatvorenom sistemu. To znači da se ambalaža mora ponovno upotrijebiti pri čemu će potrošači trebati vratiti ambalažu čak i kada zadrže sve proizvode koji su bili uključeni u narudžbu.

– Sve dok u Evropskoj uniji ne postoje jedinstvena rješenja za ponovnu upotrebu, povrat ambalaže za ponovnu upotrebu smatramo problematičnim, posebno u prekograničnoj e-trgovini, piše njemačko eCommerce udruženje, Bundesverband E-commerce und Versandhandel (Bevh).

– Ako nije garantovano da je ambalaža za ponovnu upotrebu prihvaćena od svih pružatelja usluga unutar EU, ne smatramo prihvatljivim trajno slanje prazne ambalaže širom Evrope u prekograničnoj trgovini. Povrati su uzrokovani čak i ako kupac zadrži proizvod, kaže Christoph Wenk-Fischer, generalni direktor u Bevhu.

Rješenje ovog problema moglo bi biti uključivanje pružatelja logističkih usluga ili poštanskih firmi. U tom slučaju, potrošači bi mogli vratiti materijale za pakiranje za ponovnu upotrebu dostavljaču prilikom dostave na vrata. Međutim, Bevh navodi da trenutno ne postoje standardizirani logistički procesi koji bi ovaj proces povrata učinili što lakšim.

Ostaje za vidjeti kako i kada će se revizija Direktive provesti. Evropski parlament sada je glasao za, ali još treba pregovarati s Evropskim vijećem. Do sada Evropsko vijeće još nije usvojilo stajalište Parlamenta o ovoj reviziji.