Marketing X Business

Flying Calmly: Pomaže otkriti očekivan nivo turbulencije tokom putovanja avionom

Marx.ba

(Foto: Flying Calmly)

Turbulencija je sasvim uobičajena pojava tokom putovanja avionom, ali nivo turbulencije može itekako varirati i tako ozbiljno utjecati na ugodu samog putovanja, pogotovo na letovima koji traju duže ili tokom lošijih vremenskih uvjeta. Flying Calmly zanimljiva je aplikacija koja nudi prognozu očekivanog nivoa turbulencije za praktično bilo koji let.

Premda je namijenjena onima koji često moraju putovati avionom, dobro će doći svima koje čeka let kako bi bili spremni ako se tokom leta očekuju nešto izraženije turbulencije. Sama aplikacija podatke za prognozu prikuplja s javno dostupnih izvora (NOAA) te izračunava mogući nivo turbulencije, a prognoza se generira 36 sati prije leta i nakon toga osvježava svakih šest sati.

Tu je i prikaz globalne interaktivne mape s aktualnim podacima o stanju atmosfere (prikaz je moguće filtrirati prema visini) te faktora koji utječu na turbulenciju, a korisno je i to što koristi senzore ugrađene u smartfon kako bi se tokom leta u stvarnom vremenu moglo pratiti kretanje aviona.

Samu je aplikaciju vrlo jednostavno koristiti, a sve što je potrebno jest unijeti broj leta te pričekati da se prikaže prognoza (zgodno je to što aplikacija može snimiti predstojeći let i onda prikazati prognozu prije samoga leta). Da bi stvar bila još bolja, aplikacija se može koristiti sasvim besplatno, piše Bug.