Marketing X Business

Šta donosi The Residence: Etihadov apartman u avionu

N. D.

(Foto: Etihad)

U svijetu postoji mnogo nevjerovatnih prvoklasnih proizvoda, iako vjerovatno ništa u komercijalnoj avijaciji nije na nivou The Residence, koji je Etihadov privatni trosobni apartman, ekskluzivno na Airbusu A380. Kakav je zapravo The Residence, koliko košta i šta je uključeno u njega? Airbus A380 je zadovoljstvo leteti generalno, iako Etihad ima posebno lijepe premium kabine na ovim avionima.

Prva klasa se nalazi na prednjem dijelu gornje palube, a sastoji se od devet sjedišta, u konfiguraciji 1-1. Tako je, postoji samo jedan prolaz, iako je ovo široko tijelo. Etihad svoj A380 prvu klasu naziva apartmanima prve klase, a ovi apartmani su nevjerovatno prostrani. Svaki apartman ima zasebnu stolicu i krevet, tako da imate puno fleksibilnosti u udobnom smještaju u ovoj kabini.

Ono što je još ekskluzivnije od First Class Apartments je Residence, koji se nalazi na prednjoj lijevoj strani kabine prve klase.

Residence je privatni trosobni apartman koji zauzima 125 kvadratnih metara. Sadrži dnevni boravak, spavaću sobu i sopstveno kupatilo sa tušem. U komercijalnoj avijaciji jednostavno ne postoji ništa slično, i jedino se inače može uporediti s onim što biste našli u privatnom zrakoplovstvu. U rezidenciji mogu boraviti do dva gosta, iako istini za volju, krevet može biti malo tijesan ako oboje žele spavati odjednom. U međuvremenu, ako putujete sami, ovo je u suštini palata.

Koje rute Etihada imaju The Residence? Rezidenciju ćete pronaći ekskluzivno na Etihadovim Airbus A380. Za kontekst, Etihad je prizemljio svoju flotu Airbus A380 na početku pandemije, a sve je upućivalo na to da su ti avioni prerano penzionisani. Srećom, aviokompanija se predomislila, a Etihad je vratio svoje super jumbo modele od ljeta 2023. Loša vijest je da su barem do sada samo četiri od 10 A380 vraćena u upotrebu. Avioni trenutno lete iz Abu Dabija (AUH) za London (LHR) i Njujork (JFK), a od kasnije ove godine vraćaju se i u Pariz (CDG).

Kako rezervišete The Residence na Etihadu? Tokom godina, Etihad je promijenio način na koji monetizuje The Residence. Prije pandemije, The Residence je bio potpuno odvojen proizvod od prve klase i obično je imao cijenu od 20.000 dolara+ u jednom smjeru. Rezidencija je uključivala sve vrste posebnih usluga i nije bilo načina da se nadogradi. Ekonomija The Residencea je uvijek bila prilično upitna, jer je većinu vremena bila prazna. Gotovo je izgledalo da je Etihad imao The Residence za efekat oreola, jer je privukao veliku pažnju širom svijeta. Otkako je A380 vraćen 2023. godine, Etihad je zauzeo drugačiji pristup The Residence. Danas aviokompanija prodaje The Residence kao opciju nadogradnje za odabrane putnike prve klase i više je ne možete direktno rezervisati. Cijene su mnogo razumnije nego u prošlosti, ali meki proizvod također nije toliko diferenciran. Koliko je skupa nadogradnja na The Residence na Etihadu? Nadogradnje na The Residence su dostupne onima koji su potvrđeni u prvoj klasi na Etihad A380. Možete nadograditi u trenutku rezervacije ili naknadno, putem Etihadove funkcije upravljanja rezervacijama.

Jedno veliko ograničenje kojeg treba imati na umu je da morate rezervirati direktno preko Etihada da biste izvršili nadogradnju. U redu je ako ste kartu platili gotovinom ili iskoristili Etihad Guest milje, iako se partnerska nagradna karta (rezervirana putem programa kao što je American AAdvantage) ne bi kvalificirala. Etihad ne objavljuje troškove nadogradnje na The Residence, već na osnovu brzog pretraživanja upravo sada: Između Abu Dabija i Londona, nadogradnja iz prve klase u The Residence košta 1.990 dolara Između Abu Dabija i Njujorka, nadogradnja iz prve klase u The Residence košta 3.900 dolara.

Moguće je da će se cijena nadogradnje razlikovati ovisno o vrsti karte koju rezervirate, iako su gore navedene standardne cijene za nadogradnju, na osnovu vremena kada sam pretraživao. Imajte na umu da možete nadograditi karte iz prve klase u The Residence koristeći Etihad Guest milje, iako to nije baš dobra ponuda. Na relaciji Abu Dabi – London očekujte da ćete platiti najmanje 285.000 milja, dok na relaciji Abu Dabi – Njujork očekujete da ćete platiti najmanje 570.000 milja.

Bilo je izvještaja o tome da je Etihad pozvao putnike i da im je ponudio popust na nadogradnju u The Residenceu ako pristanu na nadogradnju na licu mjesta. Čini se da u tome, međutim, nema nikakve dosljednosti. Također imajte na umu da je cijena nadogradnje ista bez obzira da li nadogradite jednog ili dva putnika. Pomislili biste da bi trošak bio manji ako nadogradite dva putnika, jer stavljate na raspolaganje dva sjedišta u prvoj klasi, a ne jedno.

Što se tiče prostranosti, možda bi vam bilo bolje da samo nadogradite jednu osobu i zadržite drugo mjesto prve klase. Međutim, imajte na umu da ga mogu koristiti samo osobe koje su potvrđene u The Residence, tako da ako putujete kao par i nadogradite samo jednu osobu, nemojte očekivati da ćete oboje moći koristiti The Residence. Međutim, pretpostavljam da posada tu ima neku diskreciju.

Šta je uključeno u ulaznicu za The Residence on Etihad? Iako je The Residence nevjerovatan fizički, u ono vrijeme meki proizvod je bio jednako diferenciran i zaista se mogao prilagoditi kako god želite, od hrane do pogodnosti. Čak ste imali i privatnog batlera. Danas meki proizvod nije toliko poseban kao što je bio.

Dakle, koje pogodnosti dobijaju putnici u Rezidenciji, a one u prvoj klasi ne dobijaju?

– Dobijate pratnju kroz aerodrom

– Dobijate privatnu sobu u Etihad First Class Loungeu

– Dobijate poboljšano posuđe i stakleno posuđe

– Dobijate vrhunsku posteljinu i privatni tuš

Iako ne dobijate mnogo opsežniji meni hrane i pića, privatnog batlera ili mogućnost prilagođavanja iskustva na istom nivou. Ipak, očekujte da će cijelo iskustvo biti lijepo.

Zaključak Etihad Airbus A380 se vratio, sa četiri aviona ponovo u upotrebi. Iz Abu Dabija lete za London i Njujork, a uskoro i za Pariz. Dok Etihad A380 nudi odlično iskustvo putnicima u svim segmentima, vrhunac je The Residence, koji je trosobni apartman u prednjem dijelu kabine prve klase. Ništa slično ne postoji u komercijalnoj avijaciji. Danas Rezidencija može da se rezerviše kao opcija nadogradnje za one koji putuju po prihodnoj karti prvom klasom. Nadogradnje koštaju 2.500-4.500 dolara u jednom smjeru, ovisno o ruti, a cijena je ista bez obzira na to da li jedna ili dvije osobe vrše nadogradnju.

Povezani članci