Marketing X Business

Gdje je granica: Hoće li biti nastavljen trend rasta cijene bitcoina

Marx.ba

(Izvor: X)

Bitcoin gradi na svom uzlaznom zamahu, s vodećom kriptovalutom koja je u utorak premašila 43.000 dolara prvi put od aprila 2022. godine.

Cijena bitcoina porasla je gotovo 4% na 43.478,00 dolara, prema Coin Metricsu, povećavajući dobitak od prethodnog dana, dok je bubnjanje za spot bitcoin ETF u SAD postajalo sve glasnije. U jednom se trenutku novčić trgovao čak do 43.977,40 dolara.

Dobici u utorak doveli su do porasta bitcoina za više od 160% tokom godine. Ether je bio viši za 1,6% na dan na 2263,76 USD. Porastao je za 88% za 2023.

Osjećaji ulagača postali su optimističniji posljednjih sedmica, što je dovelo do porasta vrijednosti digitalnih tokena i dionica kripto kompanija. Podržavatelji su posebno zainteresirani za potencijal regulatora da odobre fond kojim se trguje na kripto berzi, dajući ulagačima veću izloženost digitalnoj imovini bez punog rizika njihovog izravnog posjedovanja. Očekuje se da će Komisija za vrijednosne papire i burzu razmotriti prijave sljedeći mjesec.

Ethereum, sljedeća najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, napredovao je više od 80%. Dobici također pritječu kompanijama u sektoru kojima se javno trguje. Coinbase (COIN), koji je imao ogromnu korist tokom burnih dana trgovanja zbog pandemije COVID-a, uživa u još jednom trenutku na suncu. Vrijednost dionica platforme narasla je više od četiri puta od početka godine. A Marathon (MARA), kompanija za digitalnu imovinu koja rudari kriptovalute, do danas je više nego utrostručila svoju cijenu dionica.

Markus Thielen, voditelj istraživanja na DeFi Research.com, nedavno je rekao za Yahoo Finance Live da bi odobrenja ETF-a mogla gurnuti cijenu bitcoina blizu 60.000 dolara, budući da investitori premještaju dio svojih sredstava u kriptovalute. Budući da institucionalni ulagači izdvajaju stotine milijardi u ETF-ove, čak bi i premještanje malog postotka tih sredstava značilo značajnu dobit, rekao je.

– Postoji oko 120 milijardi američkih dolara u ETF-ovima za plemenite metale u SAD, – što znači u zlatu i srebru – i ako samo prebacite 10-20% toga i prebacite ih u Bitcoin, imate nešto u rasponu od 25 milijardi dolara priljeva, rekao je Thielen.

– Sve popularnije uvjerenje na Wall Streetu da je Fed vjerovatno završio sa svojom kampanjom stezanja kamatnih stopa, kao i smanjena potražnja, također potiču rast kriptovaluta, rekao je, prenosi Seebiz.

Premium

Pretplati se!

9.99

KM

Premium mjesečna pretplata MARX Marketing X Business, poslovni portal za uspješnog poslovnog čovjeka!

Partneri

Povezani članci