Marketing X Business

Globalni investitori optimistični, više ne očekuju recesiju

Marx.ba

(Izvor: Shutterstock)

Globalni ulagači ovog su mjeseca u najvećem porastu u dvije godine i više ne očekuju recesiju, jer raste povjerenje u otpornost temeljne ekonomije, pokazalo je istraživanje Bank of America koje je objavljeno jučer.

Menadžeri fondova s ukupnom imovinom od 568 milijardi dolara smanjili su gotovinu na 4,2 sa 4,8 posto i podigli globalne alokacije dionica na najviši nivo u dvije godine, pokazao je izvještaj, prenosi Seebiz.

Ovo je prvi put od aprila 2022. da su upravitelji fondova odustali od poziva na recesiju, pokazalo je istraživanje.

– Očekivanja za snažnu makroekonomiju i izostanak recesije drže ulagače u taboru “mekog slijetanja” na 65 posto, s vjerovatnošću “tvrdog slijetanja” koja se smanjuje na samo 11 posto, poručila je Bank of America.

Najbrže rastuća kategorija je scenarij “bez slijetanja”. Anketa je pokazala da 19 posto sada predviđa da neće doći do pada ekonomije, u odnosu na 7 posto u januarskoj anketi.

Oko 65 posto prognozira meko prizemljenje za ekonomiju, a 11 posto predviđa tvrdo prizemljenje. Prošlog mjeseca, 79 posto je predvidjelo izglede za meko slijetanje ili bez njega, dok je 17 posto pozvalo na tvrdo slijetanje.