Marketing X Business

Globalno tržište mostogradnje do 2029. dosegnut će 153,6 milijardi dolara

Marx.ba

Most Počitelj (Izvor: Youtube)

Mostogradnja na globalnoj razini raste po prosječnoj godišnjoj stopi od 6,23 posto, navodi analitičarska kompanija Research and Markets u svom Izvještaju o mostogradnji – analiza tržišnog udjela, trendovi i statistika industrije, prognoze rasta 2019. – 2029. godine.

U 2024. tržište mostogradnje vrijedilo je 113,6 milijardi dolara, a Research and Markets predviđa da će vrijednost sektora do 2029. narasti na 153,6 milijardi dolara.

– Ključni faktori koji pokreću rast tržišta su sve veći promet na cestama i sve veći broj automobila, navodi se u izvještaju. Raste i potreba za željezničkim mostovima zbog širenja željezničkih mreža i sve češćih javno-privatnih partnerstva u projektima razvoja prometne infrastrukture.

U izvještaju se ističe da u mostogradnji prednjači azijsko-pacifička regija, ali rast se predviđa i u drugim regijama koje naglasak stavljaju na izgradnju željezničke infrastrukture.

– Zbog rastuće urbanizacije i povećanih ulaganja u infrastrukturu, očekuje se da će azijsko-pacifička regija držati neproporcionalno veliki udio u svjetskom tržištu mostogradnje u razdoblju obuhvaćenom istraživanjem (do 2029. godine). Većina velikih infrastrukturnih projekata u razvoju su željezničke linije, poput onih u Norveškoj i Švedskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Sjedinjenim Američkim Državama, Aziji i jugoistočnoj Aziji te Japanu, navodi se u izvještaju.

Indija se navodi kao zemlja s najviše infrastrukturnih projekata čija vrijednost premašuje 25 miliona američkih dolara. Što se tiče Azijsko-pacifičke regije, u izvještaju se navodi da će ta regija dominirati tržištem izgradnje mostova.

– Urbanizacija, povećanje stanovništva i ekonomski razvoj pridonose potražnji za novom i nadograđenom infrastrukturom, navodi se.

Kina je pak na vrhu popisa zemalja prema najvećoj ukupnoj vrijednosti infrastrukturnih projekata u razvoju ili u gradnji čija vrijednost premašuje 25 miliona dolara – ukupna vrijednost kineskih projekata premašuje 5 biliona dolara. SAD i Indija su na otprilike pola te vrijednosti, s oko 2 biliona dolara svaka.

Inače, u našoj zemlji se gradi veliki most Počitelj. Nakon određenih problema i zastoja, radovi su nastavljeni.

Povezani članci