Marketing X Business

OPEC i IEA objavili različite procjene rasta potražnje za naftom

Marx.ba

(Izvor: X)

Organizacija zemalja izvoznica-nafte (OPEC) i Međunarodna agencija za energiju (IEA) razilaze se u procjenama rasta potražnje za naftom, a prognoze za ovu godinu pokazuju najveći raskorak u posljednjih 16 godina.

IEA je u februaru prognozirala da će potražnja u ovoj godini porasti za 1,22 miliona barela dnevno, dok je OPEC u svom februarskom izvještaju naveo procjenu rasta od 2,25 miliona barela dnevno. Razlika u prognozi odgovar količini od jedan posto dnevne svjetske potražnje, prenosi Seebiz, pozivajući se na Reuters.

Prema navodima stručnjaka, IEA je uvjerena da će se energetska tranzicija snažno ubrzati, dok OPEC ne računa na značajan pad potražnje za naftom usljed korištenja alternativne enerije, što utiče na razliku u prognozama.

Analiza prognoza potražnje IEA i OPEC-a u periodu od 2008. do 2023. godine i u prva dva mjeseca ove godine pokazale su da je razlika u procjeni rasta prošlog mjeseca bila veća nego u vrijeme svjetske finansijske krize i u vrijeme pandemije, odnosno najveća do sada.

Povezani članci