Marketing X Business

Globalno tržište pametnih telefona zabilježilo rast nakon dvije godine: Ovo su bili ključni igrači

Marx.ba

(Izvor: Apple)

Nakon 27 mjeseci stagnacije, globalno tržište pametnih telefona je zabilježilo rast prodaje od pet procenata u oktobru ove godine. Ovo je prvi značajan rast nakon dugog perioda, a ključan doprinos dali su tržišta u razvoju, kao što su Bliski istok i Afrika, a posebno se ističe povratak Huaweija na kinesko tržište i početak praznične sezone u Indiji. Ove informacije dolaze od agencije za istraživanje tržišta Counterpoint, sa sjedištem u Hongkongu.

Counterpoint navodi da su značajni faktori koji su doprinijeli ovom rastu uključivali lansiranje iPhone-a 15 krajem septembra, čiji su prvi efekti prodaje postali vidljivi upravo u oktobru. Ovo lansiranje je, između ostalog, doprinijelo povećanju potražnje na tržištu.

Analize pokazuju da su tržišta u razvoju, naročito na Bliskom istoku i u Africi, imala ključnu ulogu u ovom rastu. Povećana potražnja u ovim regionima može se pripisati nizu faktora, uključujući ekonomski rast, povećanje kupovne moći i širenje digitalne infrastrukture.

Pored toga, izveštaj Counterpointa ukazuje na značaj povratka kompanije Huawei na kinesko tržište. Huawei, jedan od vodećih svjetskih proizvođača pametnih telefona, suočio se sa brojnim izazovima na međunarodnom tržištu u prethodnim godinama, ali njegov povratak na kinesko tržište izgleda da je imao pozitivan efekat na ukupne prodajne brojke.

S druge strane, razvijenija tržišta bilježe sporiji oporavak zbog zasićenosti tržišta pametnih telefona. Ova tržišta već imaju visok stepen penetracije pametnih telefona, sa manje prostora za rast, posebno u kontekstu ekonomske neizvjesnosti koja je prisutna u mnogim razvijenim zemljama.

Gledajući u budućnost, Counterpoint predviđa da će globalno tržište pametnih telefona nastaviti da raste i u četvrtom tromjesečju 2023. godine. Očekuje se da će se trend oporavka nastaviti postepeno tokom narednih kvartala, prateći globalne ekonomske i tehnološke trendove.

Ovi podaci ukazuju na početak novog razvojnog ciklusa u industriji pametnih telefona, gdje se inovacije i rastuća tržišta u razvoju pojavljuju kao ključni pokretači. S obzirom na dinamičnu prirodu tržišta i stalne tehnološke inovacije, industrija pametnih telefona ostaje jedna od najzanimljivijih i najpromjenljivijih oblasti globalne ekonomije.