Marketing X Business

Većina glavnih aerodroma u regiji očekuje rast u maju, dominira Ryanair

N. D.

(Foto: Društvene mreže)

Očekuje se da će svi aerodromi u glavni gradovima u bivšoj Jugoslaviji, osim jednog, ostvariti rast broja putnika tokom maja u odnosu na prošlu godinu, na osnovu raspoloživog planiranog kapaciteta sjedišta.

Ryanair će zadržati poziciju najvećeg avioprevoznika u regionu, ispred Air Serbia i Wizz Aira.

Aerodrom Beograd ima najviše slobodnih mjesta na redovnim letovima u maju, sa 870.185. Brojka predstavlja povećanje od 6,1% u odnosu na 2023. Ne uključuje karakterne usluge koje imaju značajan obim tokom mjeseca. Air Serbia će nastaviti da održava svoju poziciju najvećeg prevoznika, držeći 54,2% svih raspoloživih redovnih kapaciteta na aerodromu. Slijedi Zagreb kao drugi po veličini sa 518.484 raspoloživih mjesta na redovnim letovima tokom mjeseca. To predstavlja povećanje od 24,1% u odnosu na prošlu godinu. Croatia Airlines će zadržati poziciju najvećeg prijevoznika na tom aerodromu sa 35,3% raspoloživog kapaciteta. Slijedi Ryanair sa 30,2% svih raspoloživih mjesta.

Aerodrom Skoplje, na koji je uticalo smanjenje frekvencije Wizz Aira, ima 287.600 sjedišta u aprilu, što je pad od 7,3%. Wizz Air će imati 57% udjela u raspoloživim sjedištima, dok je Turkish Airlines drugi sa 7% udjela.

Prištinski aerodrom će imati 251.772 slobodna mesta, ali ima brojne letove koji se prodaju isključivo preko turoperatora koji se smatraju čarterima. Stoga, oni nisu uključeni u ukupni predviđeni kapacitet sjedišta. Ako se uzmu u obzir samo sjedišta na redovnim letovima, kapacitet aerodroma je povećan za 9,2% u odnosu na prošlu godinu. easyJet ima najveći broj redovnih sjedišta sa 18,9% udjela, ispred Chair Airlinesa sa 16,2%.

Aerodrom Sarajevo ima 197.316 redovnih mjesta na tržištu u maju, što je povećanje od 26,7% u odnosu na 2023. Turkish Airlines je najveći avioprijevoznik sa 15,6% kapaciteta.

Aerodrom Podgorica ima 177.426 sjedišta na redovnim letovima u maju. Najveći je Ryanair sa 16% ukupnog kapaciteta, a slijedi ga Air Serbia sa 13,2%. Air Montenegro je šesti, iza dva najveća, kao i Turkish Airlines, Wizz Air i Austrian Airlines.

Konačno, Aerodrom Ljubljana ovog maja ima na raspolaganju 161.844 mjesta, što je 27,8% više u odnosu na prošlu godinu. Lufthansa će biti njegov najveći avioprijevoznik sa 17,8% udjela u kapacitetu, ispred Turkish Airlinesa sa 12,9% planiranog kapaciteta, piše EX – YU aviation.

Povezani članci