Marketing X Business

Goldman Sachs: CIjena zlata će nastaviti rast

Marx.ba

(Foto: Shutterstock)

Prema analitičarima Goldman Sachsa, cijena zlata ima još prostora za rast s tim da će plemeniti metal dostići 2.300 dolara za uncu do kraja godine.

U ponedjeljak su futuresi porasli i trgovali se čak do 2.182 dolara za uncu. Plemeniti metal smatra se sigurnim utočištem u vrijeme geopolitičkih napetosti i pada kamatnih stopa. Prošle sedmice, Federalne rezerve nastavile su signalizirati da će ove godine tri puta smanjiti kamatne stope.

– Sastanak Feda “pojačao je očekivanja da su ove godine vjerovatna tri smanjenja, dajući obnovljenu podršku zlatu za testiranje i nadmašivanje ranijeg rekorda iz marta, napisao je tim analitičara predvođen Samanthom Dart, piše Yahoo! Finance, prenosi Seebiz.

Analitičari Goldman Sachsa poboljšali su svoju prognozu prosječne cijene zlata za 2024. s 2.090 dolara na 2.180 dolara po unci, ciljajući na 2.300 dolara do kraja godine.

– Analitičari predviđaju da će cijene zlata u bliskoj budućnosti krenuti prema drugoj fazi konsolidacije, izuzev bilo kakvog geopolitičkog iznenađenja. Međutim, “značajno smanjenje niže vjerovatno će također biti ograničeno otpornošću fizičkih kanala kupovine. Unatoč tome, u srednjoročnom razdoblju nastavljamo imati konstruktivan pogled na zlato potkrijepljen mogućim popuštanjem Fed-a, što bi trebalo ključno reaktivirati kupnju ETF-a koja je uglavnom uspavana, napisao je Dart.

Povećanje cijene poluga nije povezano s nedavnim odljevima u ETF-ovima povezanim sa zlatom. Stratezi vjeruju da su ulagači rotirali novac u bitcoin ETF-ove dok je token jurio prema novim najvišim vrijednostima ranije ovog mjeseca.

Centralne banke su otkupljivale zlato na historijskim nivoima, pomažući u povećanju potražnje u posljednjih nekoliko godina.

Prilagođeno za inflaciju, zlato je doseglo rekord 1980. kada je dostiglo 850 dolara po unci, što bi bilo jednako gotovo 3.200 dolara u današnjim dolarima.

Povezani članci