Marketing X Business

Nema zabrane anonimnih kripto novčanika u Evropskoj uniji

Marx.ba

(Foto: Lider)

Nedavne rasprave oko pristupa Evropske unije anonimnosti kriptovaluta potaknule su široka nagađanja. Stručnjak za industriju Patrick Hansen osvrnuo se na ove tvrdnje, pojašnjavajući stvar. Uredba Evropske unije protiv pranja novca (AMLR) ne cilja posebno na kriptovalute, ali nudi širi okvir. Usredotočen je na borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma. To obuhvata različite sektore, uključujući pružatelje usluga kripto-imovine (CASP-ove), i proširuje se na nefinancijske subjekte koji su izloženi riziku od kršenja AML/CFT-a.

Suprotno glasinama o potpunoj zabrani anonimnih kripto novčanika i transakcija, AMLR uključuje odredbe za te tehnologije. Uredba izuzima pružatelje novčanika koji nisu skrbnički (non-custodial) od svojih zahtjeva. Ova je razlika ključna za razumijevanje regulatornog pristupa EU. Neskrbnički novčanici omogućuju korisnicima da direktno kontroliraju svoje privatne ključeve, a time i svoju imovinu. Ovo izuzeće pokazuje stav EU prema regulaciji digitalne imovine.

EU zadržava stav o kripto regulativi

Implikacije AMLR-a za CASP-ove, uključujući burze i brokere, značajne su, ali nisu bez presedana. Ovi subjekti, prema Uredbi o tržištima kripto imovine(MiCA), moraju se pridržavati standardnih KYC/AML procedura. To uključuje postupke dubinske analize kupaca (CDD). Cilj je spriječiti anonimne račune i usluge unutar kripto poduzeća koja skrbe za sredstava svojih korisnika.

Analiza Patricka Hansena naglašava da AMLR ponovno potvrđuje postojeća pravila za AML/CFT za CASP-ove i druge obveznike. Ne uvodi nova ograničenja za samostalna plaćanja, novčanike ili peer-to-peer prijenose. Hansenov pregled sugerira da je utjecaj uredbe na kripto sektor EU-a “izuzetno ograničen”. Ovo je pojašnjenje ključno za dionike koji su zabrinuti zbog potencijalnog prekoračenja regulatornog okvira Evropske unije.

Zakon EU usmjeren je na šire napore protiv pranja novca

Hansen je učinkovito razotkrio narativ da Evropska unija namjerava zabraniti anonimne kripto novčanike i transakcije. Detaljnim pregledom ilustrira širi kontekst AMLR-a. Ovaj se zakon jednako primjenjuje na različite sektore koji su podložni rizicima od pranja novca i finansiranja terorizma. To nije alat osmišljen kako bi izdvojio industriju kriptovaluta. Takvi su uvidi ključni za razbijanje mitova i poticanje tačnijeg razumijevanja regulatornih namjera.

Propisi EU o kriptovalutama i povezanim uslugama imaju za cilj uravnotežiti inovacije i sigurnost. Nastoje ublažiti rizike bez gušenja tehnološkog napretka ili koristi koje on donosi. Određivanjem opsega i namjere AMLR-a, Hansen pridonosi informiranijoj raspravi, piše Lider.

Povezani članci