Marketing X Business

Google je počeo postepeno ukidati kolačiće trećih strana: Jesu li na ovo spremni marketing stručnjaci

N. D.

(Izvor: MCB)

Novi alat koji podrazumevano ograničava kolačiće trećih strana sada se uvodi za 1 posto korisnika Chromea širom svijeta.

Google je službeno počeo ukidati kolačiće trećih strana. Nova funkcija pod nazivom Zaštita od praćenja, koja podrazumijevano ograničava kolačiće trećih strana, počela je da se primenjuje za 1 posto korisnika Chrome-a širom svijeta 4. januara 2024. godine.

Ako ste, kao korisnik Chromea, bili pogođeni, primit ćete obavještenje kada otvorite Chrome na desktopu ili Android uređaju. Zašto je ovo bitno? Ako vaš marketing uveliko ovisi o ciljanom oglašavanju s kolačićima trećih strana, vrijeme je da preispitate svoju taktiku. Počnite pripremati svoje web stranice sada prije nego što Google potpuno povuče kolačiće trećih strana u drugoj polovini 2024. godine.

Utjecaj uvođenja alata za zaštitu od praćenja tek treba da se utvrdi, međutim, rasprave među digitalnim marketinškim stručnjacima na društvenim mrežama ukazuju na to da oglašivači još uvijek nisu spremni za uklanjanje kolačića trećih strana.

Ako vaš tim upravlja web-lokacijom koja se oslanja na kolačiće treće strane, a uvođenje zaštite od praćenja uzrokuje probleme (na primjer, više puta osvježite stranicu), Chrome će od vas zatražiti da ih privremeno ponovo omogućite klikom na ikonu oka na adresna traka sa desne strane.

Šta su kolačići treće strane? Kolačić treće strane je mali dio podataka postavljen na korisnikov uređaj (računar, mobilni telefon ili tablet) od strane web stranice različite od one koju korisnik trenutno posjećuje. Prati historiju pregledavanja korisnika, omogućavajući personalizirane oglase na osnovu njihovih aktivnosti.

Zašto sada? Google smatra postupno ukidanje kolačića trećih strana do druge polovine 2024. godine kao ključni potez u svojoj inicijativi Privacy Sandbox. Konačna odluka ovisi o rješavanju pitanja konkurencije od strane britanske Uprave za konkurenciju i tržišta.

Povezani članci