Marketing X Business

Google odabrao partnera za smanjenje ugljičnog otiska metodom hvatanja CO2 iz zraka

Marx.ba

(Foto: Printscreen)

U nastojanju da svoje poslovanje učine “zelenijim” i ekološki održivijim na dugi rok, tehnološke kompanije već sada masovno prelaze na obnovljive izvore energije, reciklirane materijale i ulažu velik novac u razne (pa i kontroverzne) sheme kupovine ugljičnih kredita. Sve to ima jedan cilj – učiniti kompanije ekološki neutralnima u zadanim rokovima, koji su većinom vezani uz kraj ovoga ili sredinu narednog desetljeća.

U Googleu su tako najavili da će, uz sve dosadašnje inicijative, podržati i jednu novu tehnologiju, ona koja izravno hvata ugljikov dioksid iz atmosfere, uklanja ga i trajno pohranjuje negdje, gdje ne može imati negativan utjecaj na okoliš.

Tehnologija je to poznata kao “isisavanje” ili izravno izdvajanje ugljika iz zraka (Direct Air Capture, DAC), a koju već razvijaju brojne kompanije širom svijeta. Google je za svoju inicijativu u tom polju odabrao partnera, američki startup Holocene, za koji kažu da ima inovativnu te iznimno jeftinu metodu. Oni obećavaju da će biti svjetski predvodnici u cijeni izdvajanja ugljika, pa će “hvatanje” tone CO2 iz zraka koštati tek oko 100 dolara. Google se obavezao od njih kupovati ugljične kredite i tako poništavati svoje emisije, no projekt će zaživjeti tek kad tehnologija za to bude spremna – tokom 2030-ih godina.

Kako bi se DAC tehnologija počela koristiti naširoko, bit će nužno da joj cijene padnu, a skala se poveća. Trenutno niti jedan pružatelj takvih usluga ne nudi više od 2.000 tona ugljičnih kredita godišnje, što je daleko premalo da bi se dekarboniziralo industriju na svjetskom nivou i pomoglo u zaustavljanju klimatskih promjena. Ipak, u Googleu vjeruju da Holocene može odgovoriti na te tehničke, ali i finansijske izazove, pa ponuditi velike količine sigurno pohranjenog CO2 po pristupačnim cijenama. Uz obećanje kupovine kredita, Google je najavio da će sada i investirati u Holocene (nije objavljeno koliko), a kompanija će za razvoj DAC rješenja dobiti i porezne olakšice američkih vlasti.

Glavna prednost Holoceneovog pristupa je u hemijskoj tehnologiji. Njihovo se rješenje oslanja na aminokiseline i razne organske spojeve, koji na sebe vežu ugljikov dioksid. Potom se to sve zagrijava na nisku temperaturu, dovoljnu da iz spojeva ispari čisti CO2, kako bi ga se trajno pohranilo na sigurno, u podzemne stijene. Činjenica da se u procesu koristi postojeća industrijska hemijska tehnologija trebala bi osigurati da se metoda može primjenjivati na velikoj skali – pa Holocene planira početkom sljedećeg desetljeća izdvajati čak 100.000 tona ugljikovog dioksida godišnje, uz tendenciju daljnjeg rasta.

Iako je to značajno više negoli je dosad iz atmosfere ukupno izdvojeno ugljika, u Googleu su svjesni da nije niti izbliza dovoljno na globalnom nivou. Ipak, njihova predanost toj tehnologiji trebala bi dovesti do njenog ubrzanog širenja, a snižavanje cijena koje Holocene obećava osigurat će i širu prihvaćenost tog oblika borbe protiv pretjeranog zagađenja atmosfere ugljičnim spojevima. Ovo je tek prvi korak, najavljuju iz Googlea, do više miliona, pa i milijardi tona izdvojenog CO2 godišnje, u dugom roku, piše Bug.