Marketing X Business

Grupa Petrol u 2024. godini planira čistu poslovnu dobit u iznosu od 156,5 miliona eura

Marx.ba

(Foto: Petrol)

Nadzorni odbor društva Petrol d.d., Ljubljana, na 51. sjednici je razmatrao i potvrdio Godišnji izvještaj Grupe Petrol i društva Petrol d.d., Ljubljana, za proteklu godinu.

Kako je rečeno, Grupa Petrol je i u 2023. godini poslovala u zahtjevnim okolnostima. Unatoč izazovima, održala je finansijsku stabilnost i nastavila sa širenjem i diverzifikacijom svojih aktivnosti u skladu sa strateškim planom za razdoblje 2021.–2025.. Grupa je pokazala prilagodljivost i uspješnost poslovanja, čime su postavljeni čvrsti temelji za pripremu nove strategije za razdoblje 2025.–2030., koja će vjerovatno biti prihvaćena do kraja ove godine. U 2024. godini, Grupa Petrol će se prilagođavati promijenjenim tržišnim uvjetima te nastaviti ulagati u obnovljive izvore energije s ciljem energetske tranzicije.

– U 2023. godini, Grupa Petrol se suočila s izazovima poput usporavanja ekonomskog rasta, smanjenja kupovne moći te težih uvjeta financsiranja. Iako su cijene energenata počele padati krajem 2022. godine, vladine mjere za regulaciju cijena naftnih derivata i drugih energenata ostale su prisutne i u 2023. godini, što je značajno utjecalo na poslovanje. Grupa se suočavala s inflacijom, regulacijom cijena energenata i geopolitičkim napetostima, ali unatoč spomenutim izazovima, održala je finansijsku stabilnost i nastavila sa širenjem te diverzifikacijom djelatnosti, u skladu sa strateškim planom za razdoblje 2021–2025. Uspješno se prilagodila nestabilnim okolnostima, težila održivom poslovanju, nastavila projekte energetske tranzicije i osiguravala izvrsno korisničko iskustvo klijentima, kaže izvještaj, piše Večernji.

Povezani članci