Marketing X Business

Jedan komad ovog voća dnevno može poboljšati kvalitet prehrane

Marx.ba

(Foto: Shutterstock)

Loš odabir prehrane primarni je faktor rizika za kardiometaboličke bolesti, koje uvelike doprinose kroničnim zdravstvenim stanjima i smrtnosti. Stoga je poboljšanje kvaliteta prehrane među općom populacijom ključno za bolje zdravstvene rezultate.

Nedavna studija provedena na Univerzitetu Penn State istraživala je učinke prehrambene intervencije koja uključuje dnevnu konzumaciju avokada na kvalitet prehrane i kardiometabolički rizik.

Studija objavljena u Current Developments in Nutrition otkrila je da je konzumacija jednog avokada dnevno tokom 26 sedmica dovela do boljeg pridržavanja dijetetskih smjernica među odraslim Amerikancima s abdominalnom pretilošću. Međutim, ova poboljšanja kvaliteta prehrane nisu direktno utjecala na faktore rizika za kardiometaboličke bolesti.

U studiji je 1.008 učesnika u dobi od 25 godina i više s abdominalnom pretilošću i niskim unosom avokada nasumično raspoređeno u dvije grupe. Jedna grupa je na dnevnoj bazi konzumirala jedan avokado, dok je druga grupa održavala redovitu prehranu s ograničenim unosom avokada.

Kvaliteta prehrane sudionika procijenjena je Indeksom zdrave prehrane-2015, dok su različiti kardiometabolički faktori rizika praćeni tokom cijelog perioda istraživanja.

Ovo poboljšanje prvenstveno je rezultat većeg unosa povrća i povoljnijeg omjera nezasićenih prema zasićenim mastima. Međutim, unatoč ovim poboljšanjima u prehrani, nije bilo značajnih promjena uočenih u kardiometaboličkim čimbenicima rizika tokom 26 sedmica.

Autori studije sugeriraju da su relativno kratak period intervencije i inicijalno loš kvalitet prehrane sudionika mogli pridonijeti nedostatku značajnih promjena u faktorima rizika od bolesti.

Osim toga, osobe s određenim zdravstvenim problemima možda će trebati smanjiti unos avokada na temelju prehrambenih preporuka zdravstvenih radnika.

Dok uključivanje nutritivno bogate hrane poput avokada može pridonijeti boljem kvalitetu prehrane, postizanje dugoročnih poboljšanja zdravlja i dugovječnosti zahtijeva sveobuhvatan pristup koji uključuje raznolik raspon zdrave hrane prilagođene individualnim potrebama.

Bavljenje sistemskim faktorima, kao što su marketing hrane, vladine politike i razlike u hrani, također je od vitalnog značaja za promicanje raširenih poboljšanja kvalitete prehrane i smanjenje rizika od bolesti među populacijama.

sarajevo tourism sumit vertical banner
Partneri

Povezani članci