Marketing X Business

Hoće li Apple “zasjati” na "It's Glowtime" događaju

Marx.ba

Sa prošlogodišnjeg događaja (Foto: PC-Tablet)

Apple, mediji i obožavatelji širom svijeta se pripremaju za ovogodišnji jesenji događaj, zakazan za 9. septembra 2024. u 10 sati ujutro po pacifičkom vremenu u sjedištu kompanije u Cupertinu, Kalifornija. Događaj nazvan “It’s Glowtime” očekivano će predstaviti novu liniju iPhonea 16 zajedno s nizom AI alata pod nazivom Apple Intelligence.

Serija iPhone 16 bit će u centru pažnje, s očekivana četiri modela: iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro i iPhone 16 Pro Max. Pro modeli će vjerovatno doživjeti značajnije nadogradnje, uključujući veće zaslone. Očekuje se da će iPhone 16 Pro porasti sa 6,1 na 6,3 inča, dok bi Pro Max mogao narasti sa 6,7 na 6,9 inča.

Poboljšanja kamere također su na vidiku, posebno za Pro modele. Oba Pro modela mogla bi imati ultraširokougaonu kameru od 48 megapiksela, što je povećanje u odnosu na dosadašnjih 12 megapiksela. iPhone 16 Pro bi također mogao dobiti 5x optički zum, opciju koja je trenutno ekskluzivna za Pro Max varijantu.

Značajan dodatak svim modelima iPhonea 16 očekuje se u vidu Action dugmeta. Ovo prilagodljivo dugme korisnicima omogućuje brz pristup različitim funkcijama. Pro modeli bi također mogli uvesti novo kapacitivno “dugme za snimanje” na desnoj strani, dizajniran za poboljšane mogućnosti snimanja fotografija i videozapisa.

Apple Intelligence, nova AI platforma kompanije, trebala bi igrati dosad najznačajniju ulogu u revitalizaciji iPhonea. Ovaj skup AI alata, uključujući nadograđenu digitalnu asistenticu Siri, treba cijeli Appleov ekosistem uvesti u moderno doba. Opcije bi mogle uključivati poboljšano sažimanje poruka i obavijesti, iako naprednije mogućnosti možda neće biti dostupne odmah pri lansiranju.

Događaj će također predstaviti ažuriranja linije Apple Watch. Očekuje se da će svi trenutni modeli – SE, Series 10 (ili X) i Ultra dobiti osvježenja. Series 10, koji obilježava desetu godišnjicu sata, mogao bi doživjeti redizajn s tanjim kućištem i nešto većim opcijama zaslona. U audio odjelu, Apple će vjerovatno predstaviti nove modele AirPods. Oni bi mogli uključivati ažuriranja osnovne i srednje verzije, s poboljšanom kvalitetom zvuka, USB-C punjenjem i potencijalno mogućnostima poništavanja buke za model srednje klase.

Iako će fokus biti na hardveru, očekuje se da će Apple pružiti više detalja o svojim AI inicijativama. Kompanija se nastoji diferencirati od konkurencije tradicionalno naglašavajući i privatnost, kao nastavak dugogodišnje prakse zaštite korisničkih podataka.

Vrijeme održavanja događaja je strateški odabrano. Dan iza je dugo očekivana predsjednička debata u SAD, koja će privući svu pažnju američkih medija te najava Evropske komisije o potencijalnim poreznim implikacijama za kompaniju. Kao i prethodnih godina, očekuje se da će novi iPhonei biti pušteni u prodaju ubrzo nakon događaja, s vjerovatnim datumom izlaska 20. septembra 2024. Događaj će biti uživo prenošen na raznim platformama, uključujući YouTube, Apple TV i Appleovu web stranicu.

Analitičari industrije prate kako će Apple pozicionirati svoje AI opcije i hoće li one potaknuti novi ciklus nadogradnje za iPhone. S konkurentima poput Samsunga i Googlea koji već integriraju AI sposobnosti u svoje uređaje, Appleov ulazak u ovaj prostor smatra se ključnim za održavanje konkurentske prednosti na tržištu pametnih telefona, piše Bug.

Povezani članci