Marketing X Business

Hoće li doći do promjene: Zabrana vozila na dizel i benzin od 2035. godine nije konačna odluka

Marx.ba

(Izvor: X)

Ukoliko se većina u Evropskom parlamentu promijeni nakon izbora sredinom 2024. godine, to bi moglo da ima jna odluke koje su već donijete. Naime, Manfred Weber, predsjednik konzervativne grupe u Evropskom parlamentu, želi da poništi odluku o zabrani motora sa unutrašnjim sagorijevanjem u Evropskoj uniji od 2035. godine.

– Ako moja grupa može da obezbijedi većinu nakon evropskih izbora, poništit ćemo zabranu ove odluke koju je usvojio Evropski parlament u ovom mandatu, najavio je Weber, prenosi Electrive.com.

Osnovna zabrana motora sa unutrašnjim sagorijevanjem za nove automobile i laka komercijalna vozila u EU donijeta je krajem marta, ali su konzervativci progurali reviziju uredbe do 2026. godine.

Weber želi da to iskoristi i da poništi i da kako kaže, ispravi ovu pogrešnu odluku, koju su donijele crvene i zelene stranke, i koja je dovela do ogromnih problema u EU.

Sa druge strane, njemačka liberalna partija FDP nastavlja da se bori za to da se motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem dozvoli registracija poslije 2035. godine ako se tehnički obezbijedi da koriste isključivo sintetička goriva. Dakle, čak ni sa njihove strane nije stavljena tačka na kraj motora sa unutrašnjim sagorijevanjem poslije 2035. godine.

Izbori u junu 2024. godine veoma su bitni za e-mobilnost, što je uvidio i Stellantis, koji je saopštio da je elektrifikacija usporila, te da su izbori za Evropski parlament i izbori u SAD naredne godine ključni, te da mogu dovesti do preokreta u mišljenju javnosti i politike na temu električnih automobila.