Marketing X Business

Huawei sustiže Apple, imaju unaprijeđenu verziju procesora

Bloomberg Adria

(Foto: Huawei)

Najnoviji pametni telefoni Huawei Technologies Co. imaju unaprijeđenu verziju procesora proizvedenog u Kini, otkrivenog prošle godine, pokazala je nezavisna analiza, naglašavajući sposobnost kineske kompanije da ipak održi proizvodnju “kontroverznog” čipa.

Podsjećamo da je administracija Joea Bidena u martu razmatrala stavljanje na crnu listu niza kineskih kompanija čipova – povezanih s Huawei Technologies Co. – nakon što je ta kompanija u 2023. postigla značajan tehnološki napredak.

Nedavno predstavljena linija telefona Pura 70 (kojom Huawei dodatno pritišće Apple) ima procesor Kirin 9010, otkrila je kompanija TechInsights Inc. prilikom rastavljanja uređaja. To je, zapravo, novija verzija Kirin 9000s, koju je napravila firma Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC) za liniju Mate 60 Pro.

Ovaj poduhvat Huaweija je uznemirio zvaničnike u Washingtonu, koji su mislili da 7-nanometarski čip prevazilazi mogućnosti kineske proizvodnje.

Očigledno je da je Huawei, od avgustovskog debija Matea, uživao u pomjeranju svojih granica da napravi sofisticiranu proizvodnju poluprovodnika, uprkos eskalirajućim zabranama izvoza tehnologije od SAD-a.

Inače, Pura 70 serija je rasprodata u roku od dva dana od lansiranja, prema analitičarima banke Jefferies, predvođenim Edisonom Leejem.

Američki zvaničnici sada razmatraju dodatne sankcije, čiji je cilj da sputaju kompaniju i ambicije Kine u oblasti čipova, u širem smislu. TechInsights, koji je prvi identifikovao originalne 9000s procesore u saradnji s Bloomberg News, saopštio je da “veoma pouzdano” tvrdi kako Pura sadrži Huawei Kirin 9010, proizveden korištenjem takozvanog 7nm N+2 procesa kompanije SMIC. To je, zapravo, poboljšana verzija klasičnog 7-nanometarskog čipa.

Ranije poznata samo kao P, linija Pura se tradicionalno prodaje na osnovu kapaciteta kamera koje telefoni posjeduju. Pružanje nove opcije domaćim korisnicima moglo bi da izvrši dodatni pritisak na iPhone, koji bi trebalo da bude nadograđen do septembra.

– Huawei će, vjerovatno, zabilježiti povećanje tržišnog udjela uoči događaja Chinese Shopping Festival, 18. juna, rečeno je iz Jefferiesa.

Za kompaniju je to još jedan korak ka ponovnoj izgradnji sektora široke potrošnje, koji su ugušile sankcije za vrijeme mandata Donalda Trumpa.

Huawei je otprilike bio u rangu sa Apple Inc. u pogledu udjela na kineskom tržištu u prvom kvartalu, čime se ujedno naglašava dosta manja tržišna prisutnost iPhonea u Kini u odnosu na prethodne mjesece i prvi kvartal 2023.

Povezani članci