Marketing X Business

IEA: Ove godine prodat će se rekordnih 17 miliona električnih automobila

Marx.ba

(Foto: Porsche)

Prodaja električnih automobila snažno će porasti ove godine, unatoč ekonomskim izazovima na nekim tržištima, predvidjela je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) u utorak, ali dostupnost i infrastruktura za punjenje bit će ključni za budući rast cijelog tržišta.

Prodaja električnih automobila dosegnut će 17 miliona prodanih automobila ove godine, u usporedbi s 14 miliona u 2023., pri čemu će više od jednog od pet svih prodanih automobila širom svijeta biti električno, smanjujući potražnju za naftom u cestovnom prometu.

Očekuje se kako će na kineskom tržištu biti prodano čak 10 miliona električnih automobila.

– Male marže, promjenjive cijene metala za baterije, visoka inflacija i postupno ukidanje poticaja za kupovinu u nekim zemljama izazvali su zabrinutost zbog tempa rasta industrije, ali globalni podaci o prodaji i dalje su snažni, poručili su iz IEA.

Prodaja u prvom tromjesečju ove godine porasla je za 25 posto u odnosu na isti period prošle godine. Tako je samo u prva tri mjeseca ove godine prodano više električnih automobila nego cijele 2020. godine.

Ipak, udio električnih automobila u ukupnoj prodaji dosta će varirati po regijama, pa će tako prodaja električnih automobila držati udio nešto veći od 12 posto na tržištu SAD, ali i oko 25 posto u Evropi i zapanjujućih 50 posto u Kini.

Rast u Evropi ograničen je “općenito slabim izgledima za prodaju putničkih automobila i postupnim ukidanjem subvencija u nekim zemljama”, rečeno je.

Automobili s motorima na unutrašnje sagorijevanje i dalje su cjenovno pristupačniji u SAD i Evropi u odnosu na električne automobile, dok su u Kini gotovo dvije trećine električnih automobila jeftinije od onih s klasičnim motorima na unutrašnje sagorijevanje.

– Električni automobili općenito postaju jeftiniji kako padaju cijene baterija, konkurencija se pojačava i proizvođači automobila postižu ekonomije obujma, komentiraju iz IEA.

sarajevo tourism sumit vertical banner
Partneri

Povezani članci