Marketing X Business

Integracija električne energije: Sektor obnovljivih izvora zadovoljan, ali traže detaljnije informacije

Marx.ba

(Izvor: GED)

Akcioni plan Evropske unije, predstavljen 28. novembra, ima cilj unaprjeđenja elektroenergetskih mreža u skladu sa rastućim obnovljivim izvorima energije. Sektor obnovljivih izvora pozdravlja investiciju od 584 milijarde eura, ali izražava zabrinutost zbog nedostatka detaljnih smjernica za efikasan prijenos električne energije do 2030. godine.

Plan se fokusira na modernizaciju distributivnih mreža, s 14 predloženih mjera za obnovu zastarjele infrastrukture. Digitalizacija, realno vrijeme i zaštita od cyber napada su ključni elementi. Da bi se postigao cilj od 42,5% obnovljive energije do 2030, kapacitet vjetroelektrana i solarnih panela morat će značajno porasti.

Dok Komisar za energiju, Kadri Simson, ističe važnost podrške mreža tranziciji, sektor obnovljivih izvora traži jasne smjernice za povezivanje na mrežu, Giles Dickson iz WindEurope pozdravlja plan, ali izražava zabrinutost zbog redova čekanja za povezivanje.

Climate Action Network (CAN) Europe podržava integraciju obnovljivih izvora, ali kritikuje nedostatak inicijativa za smanjenje potrošnje energije.

U okviru plana, EU predlaže mjere za ubrzanje Projekata zajedničkog interesa i unaprjeđenje dugoročnog planiranja mreža. Dok plan nailazi na odobravanje zbog ambicija, kritike se upućuju nedostatku detalja i propuštanju prilika za smanjenje potrošnje energije.

Ovi izazovi predstavljaju trenutne dileme u usjmeravanju Evrope ka održivijem energetskom pejzažu.

Premium

Pretplati se!

9.99

KM

Premium mjesečna pretplata MARX Marketing X Business, poslovni portal za uspješnog poslovnog čovjeka!

Partneri

Povezani članci