Marketing X Business

Iz bh. firme za Marx.ba: Ovo jestivo cvijeće se proizvodi kod nas, a evo i za šta je korisno

N. D.

(Izvor: Greens)

Socijalno poduzeće Greens d.o.o. osnovano je 2018. godine kao odgovor na potrebe savremenog čovjeka za provjereno zdravom ishranom, ali i s ciljem radne integracije i ekonomskog osnaživanja osoba s invaliditetom. Prvo je to preduzeće za proizvodnju mikropovrća, klica, začinskog bilja i jestivog cvijeća u Bosni i Hercegovini.

– Jestivo cvijeće se koristi u kulinarstvu kao dekoracija za torte, slastice, koktele. Prepoznato je i kao poželjan dodatak mnogim jelima u današnjem svijetu u kojem je osviještenost o važnosti pravilne prehrane i prirodnih sastojaka sve veća. 

Osobito je poželjno zbog svoje niske energetske vrijednosti i sadržaja masti. Iako se u nekim kulturama
tradicionalno koristi u kulinarstvu i medicini, jestivo cvijeće postaje sve popularnije širom svijeta zbog svog bogatstva fitohemikalijama, sastojcima kojima se pripisuje sve veći broj pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje, poručuju za Marx.ba iz Greensa.

U saradnji sa Greens d.o.o. predstavljamo vam jestivo cvijeće koje je na bh. tržištu.

Dragoljub je zeljasta, višegodišnja biljka. Poznata je kao ukrasna vrtna vrsta, ali i kao ljekovita biljka u narodnoj medicini i namirnica od koje se može spremati ukusna vitaminska salata. Danas se dragoljub sve češće koristi u ishrani, za spremanje ukusnih vitaminskih salata.

Maćuhice spadaju u porodicu ljubičica, mogu biti jednogodišnje i višegodišnje ili kratkotrajne trajnice zavisnosti od vremena sadnje. Danas se maćuhice sve češće koriste u ishrani,kao dekoracija na slasticama, tortama.

Kadifica može biti i jednogodišnja i višegodišnja biljka. Bogato cvjetaju cijelo ljeto, sve do prvih mrazeva. Koristi se u ishrani, kao dekoracija na tortama, kolačima.

– U kulinarstvu se koriste listovi i cvjetovi borača, koji imaju sličan okus kao i krastavac. Sirovi mladi listovi borača koriste se kao začin u drugim jelima ili salatama, a u kombinaciji s vlascem dodaju se sirnim namazima. Od njih se mogu praviti umaci i salate, a isto tako se mogu dodavati gotovo svim jelima od povrća. Jelima se dodaju neposredno prije posluživanja jer prženjem i kuhanjem gube aromu. Cvjetovi borača imaju sličan okus kao i listovi, a najčešće se koriste za dekoriranje slastica. 

Različak je zeljasta jednogodišnja biljka. Sušeni različak lijep je i jestiv cvijet poznat po svojim kobaltno plavim laticama. Zbog svog zapanjujućeg okusa sličnom klinčiću ovaj neobični ukras sve je više prisutan u kulinarstvu. Kobaltno plave latice različka također daju boju i aromu kad se dodaju u tekućinu – izvrstan u koktelima, čajevima ili smoothiejima.

Prkos je cvijet od velike je koristi u kulinarstvu. Koristi se za ukrašavanje salata ili u nadjevima za piletinu ili ribu, a mogu biti umiješane u kreme za deserte. Prkos je odlična i u medicinske svrhe jer je bogata vitaminom C.