Marketing X Business

Nova strategija: Čokoladni gigant ulaže u proizvođače kakaoa

Marx.ba

(Foto: Shutterstock)

Barry Callebaut ulaže u uzgoj stabala kakaoa kako cene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profit za slastičare.

Švicarska fabrika čokolade radi sa farmama u Brazilu i Ekvadoru na „pilotiranju i razvoju najboljih praksi za stvaranje skalabilnog i profitabilnog visokotehnološkog modela za održivu proizvodnju kakaoa“, navodi kompanija, piše Seebiz.

Pristup dolazi pošto je ozbiljna nestašica kakaoa gurnula cijene na rekordno visoke i skrenula pažnju na godine hroničnog nedovoljnog ulaganja u ključnim zapadnoafričkim zemljama, ometajući sposobnost farmera da se brane od bolesti i vremenskih rizika.

Inicijativa Future Farming ima za cilj da „bude katalizator za druge da ulažu u poljoprivredu i stvore partnerstva sa farmerima za modernizaciju održivog uzgoja kakaoa velikih razmjera“, navodi se u saopćenju kompanije.

Barry Callebaut je potpisao inicijalni sporazum o saradnji sa poljoprivrednom kompanijom u Bahiji u Brazilu za razvoj 5.000 hektara zemlje. Imovina kompanije od 640 hektara u Ekvadoru, također, će biti dio inicijative, navodi se.

Steven Retzlaff, aktuelni predsjednik kompanije Global Cocoa, postat će izvršni predsjednik FFI-ja i podnosit će izvještaj izvršnom direktoru Peter Feld. Alain Freymond će postati novi predsjednik globalne kakao kompanije.

– Uvjeren sam da sa FFI nećemo samo dovesti uzgoj kakaa na industrijski nivo, već ćemo, također, pomoći da održivi kakao postane norma, rekao je Retzlaff.

Povezani članci