Marketing X Business

Izabrali 18 najljepših mjesta u Evropi: Među njima i jedno iz BiH

N. D.

(Foto: Jajce Pliva vodopad)

Evropi ne nedostaje zadivljujuće ljepote, ali kako odabrati njena prva mjesta, piše portal Time Out.

– Kao prvo, dom je sedam svjetskih čuda, kao i 34 mjesta svjetske baštine UNESCO-a, a čak ni to ne zagrebe površinu nevjerovatnih stvari koje možete pronaći širom kontinenta. Ali čak i ako ne možemo navesti sve, možemo navesti svoje favorite. Kako bismo sastavili ovu listu, zamolili smo naš urednički tim i putopisce iz Švedske, Grčke i drugih za najljepše stvari koje su ikada vidjeli u Evropi. Rezultat? Priče o izlasku čamcima na njemačka skrivena jezera, penjanju do ogromnih pješčanih dina u Francuskoj i popodnevnim satima provedenim u šetnji secesijskim ulicama u Latviji. Od osamljenih ostrva do prepunih skijališta, evo najlepših mesta u Evropi, koje smo odabrali, poručili su.

A na drugoj poziciji ove liste odbrali su Jajce.

– Bosni i Hercegovini ne nedostaje lijepih mjesta, ali potreban je hrabar glas da bi se bilo gdje iznad čari Jajca. Veličanstveni vodopadi Pliva od 22 metra zauzimaju najviše mjesto, spektakularna slika uokvirena gradom u usponu okrunjenom tvrđavom koja se uzdiže u dugoj i povijesnoj historiji zemlje. Plivsko jezero i njegovi zapanjujuće prekrasni mlinovi nalaze se odmah izvan grada, dok gradska zbirka osmanske arhitekture, kršćanskih crkava i manastira, tajanstvenih katakombi i jugoslovenske historije prikazuje Bosnu i Hercegovinu u njenom apsolutno najboljem izdanju, pišu u obrazloženju.

(Foto: Time Out/Printscreen)

Osim Jajca, u regionalnom kontekstu preporučuju se još tri lokacije. Bledsko jezero, Motovun, gradić smješten na brdu u Istri, ali i Gospa od Škrpjela, mali otok u Crnoj Gori, smješten je u Boki Kotorskoj.
Na prvom mjestu liste nalaze se norveški Fjordovi, koji su poznati po svojim pejzažima i čistim vodama, što ih čini savršenim mjestom za avanturiste i ljubitelje prirode.

Slijede Xerocambos Beach, Alberobello u Italiji, Vestmannaeyjar na Islandu, Royal Alcázar of Seville u Španiji, Zermatt u Švicarskoj, Dune du Pilat u Francuskoj, Arrochar Alps u Škotskoj, The Glyptoteket’s Winter Garden u Kopenhagenu, The Wilderness Road u švedskom Laplandu…