Marketing X Business

Izazov za industriju čokolade: Cijena kakaa probila granicu od šest hiljada dolara po toni

Marx.ba

(Izvor: Food network)

Kakaom se jučer trgovalo po cijeni od šest hiljada dolara po toni, što je najviša zabilježena tačka. Ovo je veliki porast jer je cijena u septembru 2022. bila nešto više od dvije hiljade dolara. Kakao je zbog ovolikog rasta cijene postao berzanska roba s najboljom izvedbom u posljednjih nekoliko godina.

Cijena kakaovca rekordno je skočila u drugoj polovici 2023. godine, a trend se nastavio i početkom ove godine. Prema podacima Trading Economicsa, kakao je porastao za 1803 USD/MT ili 42,97 posto od početka 2024., prema trgovanju ugovorom o razlici u cijeni (CFD) koji prati referentno tržište za ovu robu, prenosi Lider.

Očekuje se da će se kakaom trgovati po cijeni od oko šest hiljada dolara do kraja ovog kvartala, prema globalnim makro modelima Trading Economics i očekivanjima analitičara. Gledajući unaprijed, procjenjuje se da će se trgovati na 6346,11 za 12 mjeseci. No, moguća su i iznenađenja budući da je i ovaj rast iznenadio analitičare.

Također, najnoviji podaci Trading Economicsa pokazuju da je Obala Slonovače smanjila isporuku za 39 posto u periodu od oktobra 2023. godine do februara ove godine, usporedimo li isti period prošle godine. Sličan trend zapažen je i u Gani, gdje je zabilježen pad isporuke od 35 posto, za period od 31. januara do 1. septembra 2023. godine. 

Povećanje cijena kakaovca na svjetskim berzama događa se zbog nepovoljnih  vremenskih uvjeta na području zapada Afrike, gdje se također nalazi više od 60 posto svjetske proizvodnje kakaovca. To područje trenutno je pogođeno meteorološkim fenomenom El Niño. Problem je u osjetljivosti biljke kakaovca na vruće vremenske uvjete. Suho i jako toplo vrijeme može doprinijeti i razvoju bolesti zemlje, što se je pogubno za sadašnje i buduće usjeve.

Poskupljenje kakaovca na svojoj koži prvi su osjetili proizvođači čokolade, a onda bi mogli i kupci. Proizvođači u susjednim državama, ali i u svijetu su pred izazovom. Oni koji imaju zalihe kakaovca za sada ne moraju dizati cijene, ali postoje i oni koji nemaju izbora nego poskupjeti finalni proizvod.