Marketing X Business

Jedinstvena lista: Najskuplji satovi na svijetu

N. D.

Graff Diamonds Hallucination (Foto: Timefection)

Ekskluzivni satovi su cijenjeni zbog svog izuzetnog kvaliteta, izvrsnog dizajna i pedantne pažnje posvećene detaljima, što ih čini veoma traženim od strane kolekcionara i entuzijasta.

Ovi satovi nisu samo instrumenti za određivanje vremena – oni su izraz umjetničkog i tehničkog umijeća koji nadilazi generacije. Ono što ih čini tako zadivljujućim je spoj tradicije i inovacije, gdje se stoljetne tehnike izrade satova susreću s najsavremenijom tehnologijom kako bi se stvorila remek-djela koja su funkcionalna i estetski zadivljujuća.

Od zamršenih pokreta do luksuznih materijala korištenih u njihovoj konstrukciji, ovi ekskluzivni satovi predstavljaju vrhunac izrade i luksuza, čineći ih željenim simbolima statusa i profinjenosti u svijetu visoke horlogerije.

Graff Diamonds Hallucination: 55 milliona dolara

Hallucination nosi prestižnu titulu jednog od najvrijednijih satova na svijetu, procijenjen na nevjerovatnih 55 miliona dolara. Ovaj raskošni sat je pravo čudo luksuza i izrade, sa kaleidoskopskim nizom rijetkih i šarenih dijamanata ukupne težine preko 110 karata.

Kreiran od strane švicarskog luksuznog draguljara Graff Diamonds, The Hallucination je izvanredna fuzija horološke izvrsnosti i umjetničke ekstravagancije. Zamršen dizajn sata prikazuje očaravajući prikaz dijamanata u boji postavljenih u platinastu narukvicu, što ga čini zaista jedinstvenim i neusporedivim remek-djelom u svijetu visokog horlogerija.

Graff Diamonds The Fascination: 40 milliona dolara

(Foto: Forbes)

Fascination je drugi najskuplji sat na globalnom nivou čija je vrijednost impresivnih 40 miliona dolara. Napravljen od strane švicarskog luksuznog zlatara Graff Diamonds, ovaj izvanredni sat odiše elegancijom i ekstravagancijom.

Fascination ima zadivljujući dijamant u obliku kruške od 38 karata koji se može odvojiti i nositi kao prsten. Sam sat krasi dodatnih 152,96 karata bijelih dijamanata, postavljenih u platinastu narukvicu. Ova izuzetna kreacija pravi je dokaz precizne izrade i neusporedivog luksuza.

Patek Philippe Grandmaster Chime Ref. 6300A-010: 31 million dolara

(Foto: Expansion)

Patek Philippe Grandmaster Chime Ref. 6300A-010 je izvanredan sat sa ogromnih 20 različitih komplikacija. Izrađen sa kućištem od nehrđajućeg čelika prečnika 47,4 mm i debljine 16,1 mm, ovaj sat ima dizajn sa dvostrukim licem, što mu omogućava da prikaže drugi brojčanik kada se okrene.

Ovi brojčanici su izrađeni od čistog zlata i prikazuju izvrsno ručno graviranje. Među impresivnom listom komplikacija, ovaj sat uključuje grande i petite sonnerie, minute repetitor, trenutni vječni kalendar i drugu vremensku zonu. Ostale značajne karakteristike uključuju indikator rezerve snage, indikator dan/noć i prikaz faze mjeseca.

Unutrašnjost ovog sata sastoji se od 1.366 dijelova, što je dokaz preciznosti i stručnosti zanatlija Patek Philippea.

Breguet Grande Complication Marie Antoinette: 30 milliona dolara

(Foto: Reddit)

Legendarni sat nazvan po Marie Antoinette je sat prožet istorijom i romantikom. Po narudžbi grofa Hansa Axela von Fersena, ljubavnika kraljice o kojima se pričalo, od Abraham-Louis Bregueta, za izradu ovog remek-djela trebalo je više od četiri decenije.

Završetak sata bio je posthumna počast, a završena je dugo nakon smrti i kraljice i fon Fersena. Čuven po izvrsnoj izradi, sat se može pohvaliti nizom funkcija uključujući vječni kalendar, ponavljač minuta, termometar i nebesku kartu noćnog neba nad Parizom.

Ovaj izuzetan sat predstavlja svjedočanstvo posvećenosti, vještine i umjetnosti koji su ušli u njegovo stvaranje, predstavljajući bezvremenski simbol ljubavi i luksuza iz prošlog vremena.

Jaeger-LeCoultre Joaillerie 101 Manchette: 26 milliona dolara

(Foto: X)

Jaeger-LeCoultre Joaillerie 101 Manchette je zapanjujući sat koji je napravljen posebno za kraljicu Elizabetu II. Ovaj izuzetni sat prikazuje kultni Jaeger-LeCoultre kalibar 101, poznat kao jedan od najmanjih mehaničkih mehanizama na svijetu.

Ukrašen blistavim nizom dijamanata i dragog kamenja, pedantno postavljen u dizajn koji oduzima dah, sat predstavlja savršenu fuziju preciznog inženjerstva i umjetničke elegancije.

Kao posebna kreacija za kraljicu Elizabetu II, ovo remek-djelo utjelovljuje luksuz, umijeće izrade i kraljevsku sofisticiranost, utjelovljujući tradiciju darivanja izuzetnih časovnika kraljevskim porodicama.

Patek Philippe Henry Graves Supercomplication: 26 milliona dolara

(Foto: Wachreport)

Napravljen za uglednog američkog bankara Henryja Gravesa Jr., Patek Philippe Supercomplication ima prestižnu reputaciju jednog od najsloženijih i najpoželjnijih satova koji postoje.

Ovo remek-djelo je naručeno 1925. i trebalo je više od pet godina da Patek Philippe završi prije nego što je isporučeno Gravesu 1933. Sadrži impresivne 24 komplikacije, uključujući nebesku kartu New Yorka, vječni kalendar s mjesečnim fazama, minutni repetitor i hronograf u djeliću sekunde.

Sat je izrađen od 18-karatnog zlata i ostaje jedan od najsofisticiranijih mehaničkih satova ikada napravljenih. Godine 2014. postavio je rekord na aukciji za najprodavaniji sat. Kao posvećenost Patek Philippea inovacijama, preciznosti i vrhunskom izradi satova, Henry Graves Supercomplication ostaje ikoničan komad.

Povezani članci