Marketing X Business

Nvidia oborila sve rekorde: Godišnji prihod porastao za 126 posto

Marx.ba

(Izvor: Nvidia)

Kalifornijski proizvođač naprednih čipova Nvidia objavio je da njegov prihod za cijelu fiskalnu godinu, od februara 2023. godine do kraja januara ove godine, porastao za 126 posto međugodišnje na 60,9 milijardi dolara.

Nvidia je u četvrtom fiskalnom kvartalu koji se završio 28. januara prihodovala 22,1 milijardu dolara, što je za 22 posto više u odnosu na prethodni kvartal i za 265 posto više u odnosu na četvrti fiskalni kvartal prošle godine, objavljeno je na web stranici kompanije.

Prihod iz Centra za podatke (Data Center) firme Nvidia za četvrti fiskalni kvartal iznosi 18,4 milijarde dolara, što je za 27 posto više u odnosu na prethodni kvartal i za 409 posto više u odnosu na četvrti kvartal prošle godine. U pitanju su rekordni rezultati koji su prevazišli očekivanja Wall Streeta, a tržišna vrijednost kompanije sada je prešla 1,8 biliona dolara.

Izvršni direktor kompanije Nvidia Jensen Huang je ukazao na ogromnu tražnju za računarskom snagom koja je u osnovi tehnologije vještačke inteligencije (AI).

– Potražnja raste širom svijeta, u kompanijama, industrijama i državama, dodao je Huang.

Njujorški Goldman Sachs je još prije objavljivanja rezultata za četvrti kvartal naveo da kompanija Nvidia „ima najvažnije dinice na svijetu”, prenio je Bloomberg.

CNBC je povodom rekordnih rezultata firme Nvidia objavio i zanimljivu računicu o isplativosti ulaganja u akcije te kompanije.

– Da ste uložili 1.000 dolara u firmu Nvidia prije godinu dana, vaša investicija bi se utrostručila za oko 225 posto i na današnji dan vrijedila bi oko 3.248 dolara, navodi se na vebsajtu CNBC-a.

Ako bi neko uložio 1.000 dolara u pomenutu kompaniju prije pet godina, vrijednost investicije bi porasla za 1.015 posto i sada bi vredila 17.542 dolara.

Investitori koji su bili dalekovidi i uložili 1.000 dolara u kompaniju Nvidia prije 10 godina bi mogli da uživaju u rasti svojih investicija za oko 22.340 posto i sada bi imali imetak od 148.226 dolara.

Najbolje su prema računici prošli oni koji su uložili 1.000 dolara 22. januara 1999. godine kada je Nvidia prvi put izašla na berzu.

Povezani članci