Marketing X Business

Drži se cijena zlata: Ne kupuju se samo poluge, nego i velike količine nakita

Marx.ba

(Foto: X)

Promptnim zlatom trenutno se trguje po 2351,3 dolara. Cijene žutog metala održale su uzlazni zamah usred obnovljene slabosti u SAD, a analitičari očekuju da će cijene zlata ojačati u sledećih 12 mjeseci CNBC.

– Dok su geopolitički rizici nastavili da utjču na potražnju, impresivan porast potražnje za zlatom u Kini u prvom tromesečju 2024. uvelike je podstakao rast cijena,  napisali su stratezi ANZ-a.

Kina je trenutno vodeća potrošačka potražnja za polugama, nakon što je ta zemlja 2023. pretekla Indiju i postala najveći svetski kupac zlatnog nakita.

Kineski potrošači također su bili na čelu kupovine zlata, kupili su 603 tone zlatnog nakita prošle godine, što je skok od 10% u odnosu na 2022., pokazuju podaci Svjetskog vijeća za zlato. WGC očekuje da će kineska potražnja za nakitom ostati visoka ove godine, ili čak i viša u upoređujući sa 2023. godinu.

Stratezi UBS-a u prošlosedmičnoj su bilješci povisili svoje prognoze za zlato na 2.500 dolara po unci do kraja septembra i 2.600 dolara do kraja godine. Optimalan izgled banke duguje se jačoj kineskoj potražnji, povrh niza slabijih američkih cijena i podataka u aprilu, što je dovelo do promjene cijena očekivanja za SAD –  Smanjenje stopa Federalnih rezervi.

Više stope imaju tendenciju pritiska na zlato jer čine državne obveznice, također sigurnu imovinu, privlačnijom opcijom za ulagače.

– Mislimo da zlato može nastaviti s novim vrhuncima,  rekao je strateg za plemenite metale UBS-a Joni Teves za CNBC-jevu „Street Signs Asia“.

Povezani članci