Marketing X Business

Nakon Wall Streeta skočile i evropske dionice, optimizam ulagača raste

Marx.ba

(Izvor: Skutterstock)

Evropske dionice dosegle su rekordni nivo, pridruživši se tako svojim kolegama s Wall Streeta, budući da su optimizam oko ekonomskog rasta i potencijalnog popuštanja monetarne politike produžili prošlogodišnji uspon.

Indeks Stoxx Europe 600 popeo se 0,9 posto na 495,71 bod, nadmašivši svoj prethodni vrhunac svih vremena, koji je dosegao u januaru 2022. Dobici u četvrtak potaknuti su tehnološkim dionicama nakon što je Nvidia objavila još jednu fantastičnu prognozu prodaje, a njene su dionice proglašene najvažnijima na svijetu s obzirom da je tromjesečni prihod kompanije porastao za čak 265 posto. 

Baš kao i u SAD, koncentracija prinosa bila je velika tema u Evropi u posljednje vrijeme, sa samo četiri dionice koje čine 65 posto dobitaka u referentnoj vrijednosti od početka godine. Proizvođač opreme za čipove ASML Holding NV, danski proizvođač lijekova Novo Nordisk A/S, njemački softverski div SAP SE i francuski proizvođač luksuzne robe LVMH zabilježili su dvoznamenkaste dobitke u 2024., objavio je Bloomberg. 

Osim pojedinačnih industrija, znakovi otporne globalne ekonomije potiču raspoloženje ulagača. U isto vrijeme, oklade da će globalne centralne banke početi smanjivati ​​kamatne stope kasnije ove godine također potiču dionice i već su dovele američki referentni indeks S&P 500 do rekorda.

Charles-Henry Monchau, glavni direktor za investicije u Banque Syz Groupu, kaže da evropske dionice neće biti uznemirene čak i ako rast u eurozoni razočara.

Visoke procjene za najuspješnije europske igrače “djelomično su opravdane superiornim rastom zarade, snažnom bilancom i održivom konkurentskom prednošću”, rekao je.

Nije novina da se povjerenje u luksuzne dionice također se vraća, uz otpornu prodaju u LVMH-u koja dovodi do većih dobitaka.

Ipak, postupni poticaji iz Kine doveli su do slabijeg učinka u sektoru osnovnih resursa. Maloprodaja je također zaostala, pod pritiskom Hennes & Mauritza. Neki stratezi, uključujući Maxa Kettnera iz HSBC Holdingsa, upozorili su da je “bikovsko raspoloženje” možda otišlo predaleko.

Drugi pak prigovaraju da se evropske dionice ne kupuju dovoljno, tvrdeći da je nedavni porast bio koncentriran na američkim i tehnološkim dionicama. 

– Postoji prostor za širenje rasta, rekao je Emmanuel Cau, strateg u Barclaysu, prenosi Lider.

Povezani članci