Marketing X Business

Jeff Bezos ponovno zauzeo poziciju najbogatijeg svjetskog biznismena

Marx.ba

(Foto: Društvene mreže)

Jeff Bezos ponovno je zauzeo prvo mjesto najbogatije osobe na svijetu. Prema Bloombergovom indeksu milijardera, suosnivač Amazona svrgnuo je Bernarda Arnaulta i sada zauzima prvo mjesto među 500 najbogatijih milijardera na svijetu.

Bezosovo bogatstvo iznosi 209 milijardi dolara, a njegovo bogatstvo je od početka ove godine poraslo za 32 milijarde dolara jer su dionice Amazona skočile za gotovo 25%.

Elon Musk je sljedeća najbogatija osoba na svijetu nakon Bezosa i Arnaulta, s neto vrijednošću od 200 milijardi dolara. Prvih pet zaokružuju Mark Zuckerberg, s neto vrijednošću od 179 milijardi dolara, i suosnivač Googlea Larry Page, s neto vrijednošću od 156 milijardi dolara.

Bloomberg je prethodno izvijestio da je prošlog mjeseca Bezos dao 117 miliona dolara, više od polovice prihoda od prodaje 1,1 milion vrijednih dionica tokom dva dana, za financiranje predškolskih ustanova koje je osnovao. Još prije dvije godine obećao je da će većinu svog bogatstva donirati u dobrotvorne svrhe.

Jedan od najvećih skokova na listi ove godine ostvario je izvršni direktor NVIDIA-e Jensen Huang. Zahvaljujući NVIDIA-inoj dominaciji u dizajnu i proizvodnji naprednih AI čipova, Huang je skočio na visoko 14. mjesto na Bloombergovoj ljestvici nabogatijih ljudi na svijetu, s ličnim bogatstvom od 107 milijardi dolara. Zanimljivo, Huangovo lično bogatsvo se povećalo za 93 milijarde dolara u posljednjih godinu i po.

Povezani članci