Marketing X Business

Optimizam: Svjetska banka podigla svoju prognozu za svjetski privredni rast

Marx.ba

(Foto: Obsever)

Svjetska banka podigla je svoju prognozu za svjetski privredni rast procjenjujući da će ove godine iznositi 2,6 posto, podržana rastom u SAD. To je više od 2,4 posto svjetskog rasta za 2024. godinu koliko je Svjetska banka predviđala u svojoj prethodnoj prognozi u januaru. Ona predviđa da će ove godine privredni rast u svijetu biti kao i 2023. godine, odnosno 2,6 odsto.

Banka je upozorila da je rast i dalje spor u poređenju sa ranijim standardima i da najsiromašnije zemlje imaju teškoće pod težinom velikih dugova i visokih kamatnih stopa i da povećane trgovinske prepreke ugrožavaju prosperitet širom svijeta. Ratovi u Ukrajini i Gazi vrše dodatni pritisak na regionalne privrede, ocjenjuje Svjetska banka.

Snažniji od očekivanog rast u SAD, najveće svjetske privrede, je učestvovao sa 80 posto u povećanim izgledima svjetskog rasta Svjetske banke.

Svjetska banka sada predviđa da će američka privreda porasti 2,5 posto u 2024. godini, isto kao i 2023. godine, ali znatno više nego 1,6 posto koliko je Banka predvidjela u januaru. Svjetska banka koja je sastavljena od 189 zemalja članica nastoji da smanji siromaštvo i poveća životni standard pružanjem grantova i zajmova po niskim kamatama privredama u razvoju.