Marketing X Business

Nakon što je Apple najavio najavio lansiranje svoje AI platforme: Dionice skočile za 7 posto

Marx.ba

(Foto: Apple)

Cijena dionice Applea skočila je za 7 posto, dosegnuvši rekordnu vrijednost po prvi put u 2024. godini, nakon što je Apple najavio najavio lansiranje vlastite AI platforme, Apple Intelligence.

– Ako dobro pogledate što su najavili shvatit ćete da je ovo neviđena sposobnost koju će Apple uvesti i koja će integrirati AI u naš svakodnevni život, izjavio je Gil Luria, direktor u D.A. Davidsonu, za Yahoo Finance.

Inače, u ponedjeljak je Apple najavio “Apple Intelligence”, a koji će biti integriran u sve njihove hardverske i softverske proizvode, od iPhonea i Maca do emailova, poruka i fotografija. Apple Intelligence će biti dostupan za iPhone 15 Pro te iPade i Macove s M1 serijom čipova i novijim modelima kasnije ove jeseni.

Ključne karakteristike lansiranja uključuju ažuriranja za osobnu pomoćnicu Siri, koja će sada moći pretraživati brojeve telefona za adrese poslane u porukama ili pronaći fotografije na temelju glasovnih naredbi. Apple je također lansirao nova softverska ažuriranja za iPhone, iWatch i osobne računare.

– Naše iskustvo s anketama potrošača s prethodnim generacijama iPhone lansiranja govori nam da je ciklus nadogradnje hardvera više potaknut zbirkom nadogradnji opcija u raznovrsnim aplikacijama, koje će u cjelini pružiti razloge za nadogradnju tokom sljedećih nekoliko godina. Uvođenje AI-a na Mac, iPad i Phone podržat će ciklus nadogradnje svih uređaja, napisao je Samik Chatterjee, stariji analitičar u JPMorgan, prenosi Poslovni puls.

Apple je nakon cjenovnog rasta dionica ponovno od NVIDIA-e preuzeo poziciju druge najvrijednije kompanije na svijetu s tržišnom kapitalizacijom većom od 3,1 biliona dolara.

Povezani članci