Marketing X Business

Jeste li u posljednje vrijeme često pospani i iscrpljeni: Možda patite od proljetnog umora

Marx.ba

(Foto: PVD)

Jeste li ikada osjetili simptome proljetnog umora? S obzirom da su općeniti lako ih je zanemariti i ne povezati u cjelinu. Iako ne predstavljaju bolest, kombinacija simptoma koji se mogu javiti u proljeće je netipična i često se može pripisati drugim stanjima. Umor, iscrpljenost pri svakodnevnim aktivnostima, često osjećaj neispavanosti, glavobolje, pretjerana osjetljivost na promjene vremena, čak i ponekad bol u zglobovima simptomi su koji prate proljetni umor.

Jedan od potencijalnih pojašnjenja uzroka krije se u pojašnjenju da se zbog dužih dana i više sunčevog svjetla proizvodi više serotonina nego melatonina, a ta hormonska promjena snažno utječe na naš organizam i dovodi do osjećaja iscrpljenosti i umora.

Također, alergije koje su česte u proljeće, mogu pogoršati subjektivan dojam proljetnog umora. Isto tako, jedan od uzroka može biti i jednolična prehrana tokom zime, odnosno iscrpljene zalihe esencijalnih vitamina i minerala u organizmu.

Upravo zbog toga još je važnije u proljeće imati uravnoteženu i zdravu prehranu kako bismo u naš organizam redovno unosili sve esencijalne mikro i makronutrijente koji su mu potrebni. Također, uzmite sebi dovoljno odmora, dajte organizmu vremena da se prilagodi i pokušajte što više vremena provesti na svježem zraku.

Osim unosa vitamina i minerala, posebno odabranih vitamina B skupine, vitamina C i željeza koji doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti, interesantan je i koenzim Q 10 kao dodatak prehrani koji također može pomoći smanjenju osjećaja umora i iscrpljenosti.

Povezani članci