Marketing X Business

Tekuća superhrana: Evo ko bi trebao piti kokosovu vodu

Marx.ba

(Foto: Društvene mreže)

Većina nas obožava okus i miris kokosa, pogotovo ljeti kada nas taj miris asocira na bezbrižno sunčanje i kupanje. Kokos se može koristiti na razne načine – od toga da je njegovo ulje odlično za kosu, do toga da se njime služimo i u kuhinji. Međutim, mnogi još ne znaju koliko je njegova voda djelotvorna, zdrava i ukusna. Najveća prednost joj je visoka nutritivna vrijednost s niskom kaloričnosti, a s obzirom da je ljeto pred vratima, svakako preporučujemo da je probaš. Benefiti kokosove vode jednostavno su preveliki da bismo ih zanemarili, pogotovo s obzirom na to da je lako dostupna i pogodna za uravnoteženu prehranu.

Samantha Dieras, registrirana dijetetičarka i direktorica u bolnici Mount Sinai, objašnjava da je kokosova voda naprosto prozirna tekućina koja se nalazi unutar kokosa, za razliku od kokosovog mlijeka. Ono je, prema Dieras, neprozirna mliječna tekućina koja nastaje kada se ribano ili usitnjeno kokosovo meso zgniječi i procijedi. U nastavku, stručnjaci razlažu kako sve kokosova voda može biti dobra za naše zdravlje.

Sadrži mnoge hranjive tvari i antioksidanse

Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede, kokosova voda je izvrstan izvor esencijalnih hranjivih tvari i antioksidansa koji pomažu u održavanju zdrave prehrane. Dieras nabraja aminokiseline, antimikrobne peptide, ugljikohidrate, enzime, elektrolite, vitamin C i antioksidanse kao tek neke od onih koje možete pronaći u šoljici kokosove vode.

Vrhunski izvor hidratacije

Kokosova voda se sastoji od 95% vode, što je čini vrhunskim izvorom hidracije kada ste žedni ili postoji manjak energije. Dieras kaže da kada gubimo tekućinu kroz dnevne aktivnosti ili bolesti poput povraćanja ili probavnih smetnji, kokosova voda može pomoći da ne dehidriramo. No, nije preporučljivo zamijeniti svoj redoviti unos vode isključivo kokosovom vodom! Prije nego je dodate u svoju prehranu moraš se upoznati s nekoliko detalja.

Učinkovita za plodnost 

Žene širom svijeta piju kokosovu vodu s ciljem da poboljšaju svoju plodnost. Trudnice često pate od iscrpljenosti i dehidracije, što je rezultat naglih i brzih tjelesnih promjena te povećanja potrebe za vodom zbog potrebe fetusa koji je u razvoju. Pravilna hidratacija tu itekako pomaže, a kokosova voda je idealno, nutritivno rješenje koje je must-have za trudnice.

Može spriječiti bubrežne kamence

Stručnjaci objašnjavaju da kroz dodatnu hidrataciju i razmjenu elektrolita, pijenje kokosove vode može biti vrlo korisno za sprječavanje bubrežnih kamenaca. Bubrežni kamenci nastaju kada kalcij i drugi spojevi formiraju kristale u mokraći. Iako je testirano na malom uzorku, ovo istraživanje pokazuje da kokosova voda može povećati urinarni citrat, kalij i klorid kako bi smanjila šanse za formiranje tih kristala.

Obnavlja elektrolite nakon vježbanja

Dieras kaže da se kokosova voda često koristi kao napitak nakon vježbanja kako bi se zamijenili elektroliti koje gubimo nakon vježbanja. Doktori objašnjavaju da kada se pretjerano znojimo i naprežemo mišiće, naše tijelo povećava potrebu za elektrolitima. Kokosova voda to može nadomjestiti budući da sadrži elektrolite poput natrija, kalija i magnezija koji mogu pomoći u vraćanju ravnoteže.

Nedostaci i kada treba izbjegavati kokosovu vodu

Iako ima mnoge zdravstvene prednosti, neke stvari treba uzeti u obzir. Dieras kaže da su tvrdnje da kokosova voda ima anti-aging svojstva neutemeljene i trenutno nema konačnih istraživanja koja bi podržala te tvrdnje. Također, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se moglo reći da može smanjiti šanse za srčane bolesti ili promicati opće zdravlje srca. Ostali nedostaci se, prema nekim ljekarima, tiču sadržaja šećera – kokosova voda može brzo podići nivo šećera u krvi, posebno ako se konzumira na prazan želudac ili u velikim količinama.

Napominje da nikada ne bismo smjeli davati kokosovu vodu dojenčadi jer sadrži fluorid, koji može biti toksičan za novorođenčad. Za ljude koji imaju dijabetes ili pate od bolesti bubrega i sličnih tegoba, savjetuje se piti je s oprezom ili je potpuno izbjegavati. A za sportaše ili maratonce, kaže da kokosova voda nema dovoljno elektrolita za nadomiještanje izgubljenog natrija i magnezija i mogla bi izazvati grčeve u trbuhu ako se pije tokom vježbi izdržljivosti.

Kao i kod bilo čega vezanog uz zdravlje, uvijek je najbolje potražiti medicinski savjet svog ljekara ili zdravstvenog stručnjaka. S obzirom na sve zdravstvene prednosti koje možeš dobiti već iz jedne šalice, kokosova voda može biti izvrstan dodatak tvojoj uobičajenoj rutini, piše Žena.hr.

Povezani članci