Marketing X Business

Emirates je predstavio prvi set ruta za novi avion: Sarajevo, Beograd i Zagreb traže šansu

N. D.

(Foto: Emirates/Facebook)

Emirates je predstavio prvi set ruta koje će saobraćati svojim novim dolazećim avionom Airbus A350-900 od septembra. Novi tip, koji se pridružuje floti aviokompanije od skoro 250 aviona Boeing 777 i Airbus A380, dao je bivšim jugoslovenskim tržištima veće šanse da budu uključeni u ogromnu mrežu avioprevoznika.

Avioprijevoznik je ranije održavao letove samo za Zagreb, do početka pandemije koronavirusa, a regiju sada opslužuje isključivo njen partner Flydubai iz Dubaija. Među prvih devet ruta koje će saobraćati A350 sa 312 sjedišta je Edinburgh, destinacija koju je ukinula početkom Covid-19, slično kao i Zagreb. Osim toga, i Lion i Bolonja u Evropi će biti opsluženi mlaznim avionom.

– Emirates će objaviti više destinacija u narednim mjesecima kako se novi avioni pridruže svojoj floti, rekli su iz kompanije, pišr EX YU aviation.

Regionalni aerodromi se sve više nadaju da će privući Emirates dok se aviokompanija priprema za preuzimanje novih širokotrupnih aviona. Beograd i Sarajevo posmatraju poslovanje avioprevoznika, dok Zagreb želi da vidi da kompanija obnovi letove za Hrvatsku. Emirates je potvrdio da razmatra povratak u hrvatsku prijestolnicu.

– Nadamo se da ćemo u budućnosti ponovo pokrenuti naše operacije u Zagrebu kada to bude komercijalno i operativno izvedivo i dat ćemo zvaničnu najavu ako bude bilo kakvih pomaka u tom pogledu, napominju iz avioprijevoznika.

Emirates ima 65 narudžbi A350-900.

– Što se tiče mreže, kada uđu A350, onda će Emirates sa tim avionima tražiti nove evropske destinacije. Imam petnaest do dvadeset novih destinacija koje bi mi odmah mogle pasti na pamet. To je dobar avion, A350-900, rekao je predsjednik Emirata Tim Klark.

Vlada Srbije je prošle godine u dva navrata razgovarala sa osnivačem i izvršnim direktorom Emiratesa Ahmedom bin Saeed Al Maktoumom, a emiratski avioprevoznik je prethodno proučio mogućnosti uvođenja letova do glavnog grada Srbije.

S druge strane, iz Aerodroma Sarajevo su ranije rekli da bi postojeće operacije iz Dubaija, koje održava Flydubai, mogle biti dodatno proširene dolaskom Emiratesa.

– Iskreno se nadamo da će respektabilna aviokompanija kao što je Emirates razmotriti i prihvatiti našu ponudu kako bismo započeli pregovore. Između UAE i naše zemlje postoji velika potražnja i potencijal. Flydubai je naš partner dugi niz godina i sa njima imamo odličnu saradnju. U narednom periodu ćemo raditi na daljem unapređenju našeg partnerstva, saopćeno je iz Aerodroma Sarajevo.

Emirates je također proveo studiju izvodljivosti o operacijama u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, pokazujući solidnu, iako izrazito sezonsku, potražnju i za premium i ekonomskim kabinama.

Povezani članci