Marketing X Business

Jeste li znali koja je evropska aviokompanija najluksuznija

Marx.ba

(Foto: Air France/Facebook)

Nacionalne aviokompanije pored svojih osnovnih djelatnosti prevoza ljudi i robe, često uzimaju i ulogu promotera svoje matične zemlje. Kao ambasador francuske gastronomije, vina i stila života, Air France je poznat po tome što svi putnici ove aviokompanije, bez obzira na klasu kojom lete, besplatno dobijaju šampanjac na dugolinijskim letovima. Osam miliona boca vina i milion boca šampanjca Air France godišnje posluži svojim putnicima, što na letu, što u svojim salonima na aerodromu Charles de Gaulle.

Na visini od 10.000 metara receptori čula ukusa mogu da oslabe i za 30 posto, pa francuski avioprijevoznik sarađuje sa kuharima nosiocima Michelinovih zvjezdica i najboljim somelijerima na svijetu, kako bi putnicima osigurao kvalitet i bogatstvo ukusa u oblacima. Mjesto glavnog somelijera Air Francea Paola Basa, najboljeg somelijera na svetu u 2013. godini, ovog mjeseca naslijedio je Xavier Thuizat, piše TUmagazin.

U pitanju je somelijer koji je nosilac najvećih priznanja u Francuskoj (Meilleur Sommelier de France 2022, Meilleur Ouvrier de France 2023) i Michelinove titule za somelijere (Michelin Guide’s Grand Prix de la Sommellerie 2024). Thuizat je zadužen da sastavi listu vina, šampanjaca i žestokih pića pogodnih da se serviraju na letu. U tom cilju će zajedno sa timom Air Francea organiziratu degustacije „na slijepo“ u najpoznatijim vinskim regijama Francuske, kao što su Šampanja, Bordo, Burgundija, dolina Rone, dolina Loare i Alzas.

Također, počev od 11. juna, Air France će svojim putnicima ponuditi i konsijerž usluge na aerodromu Charles de Gaulle u Parizu, jednom od najprometnijih aerodroma u Evropi. U pitanju je usluga koja se dodatno naplaćuje, a namijenjena je putnicima ekonomske, premijum ekonomske ili biznis klase, dok putnici prve klase većinu ovih pogodnosti imaju već uključenu u cijenu karte.

Paket konsijerž usluga namijenjenih putnicima koji na aerodrom dolaze radi leta, uključuje privatni transfer iz Pariza do aerodroma, uslugu nošenja prtljanja, prioritetno čekiranje i kretanje kroz aerodrom, pratnju do lungea i do izlaza za ukrcavanje u avion. Putnike u dolasku konsijerž pak dočekuje na izlasku iz aviona, obezbjeđuje im prioritetno kretanje kroz aerodrom, preuzima njihov prtljag i prati ih do vozila za privatni transfer.

Putnike koji su u tranzitu konsijerž također dočekuje na izlazu iz aviona, prati ih do lungea i do novog izlaza za ukrcavanje u avion. Paketi konsijerž usluga ne uključuju pristup lungeu, a mogu se platiti novcem ili nagradnim miljama, piše BizPortal.

Povezani članci