Marketing X Business

Kada je najbolje piti kafu: Izbjegnite negativne učinke kofein

Marx.ba

(Foto: Ilustracija)

Stručnjaci otkrivaju da pravilnim odabirom vremena konzumacije kafe možemo izbjeći bilo kakve negativne učinke kofeina.

Bez kafe mnogi ne mogu zamisliti svoj početak dana, a neki je vole piti i nakon ručka ili u popodnevnim satima. Iako se s kafom ne smije pretjerivati, dokazano je da ovaj napitak može imati dobrobiti za ljudsko zdravlje ako se konzumira u umjerenim količinama. No, kada je zapravo najbolje vrijeme za piti kafu? I koliko kave je previše?

Studije sugeriraju da dnevna šoljica kofeina može pozitivno utjecati na zdravlje srca i mozga, a kada se pažljivo konzumira, bez šećera, kafa može ponuditi brojne zdravstvene prednosti, zahvaljujući antioksidansima koji se nalaze u biljci kafe. Međutim, ne radi se samo o tome kako pijemo kafu, već i kada je pijemo.

– Kafa sadrži kofein, koji je prirodni stimulans, objasnio je za Vogue nutricionist Mugdha Pradhan, osnivač iThrivea.

– To znači da može potaknuti vaš metabolizam povećanjem broja otkucaja srca i potrošnjom energije. Zato je ispijanje kafe ujutro, oko 90 minuta nakon buđenja, dobro jer se usklađuje s prirodnim ritmom kortizola u tijelu, dodao je.

Nadalje, konzumacija crne kafe prije vježbanja može poboljšati fizičke performanse i pospješiti sagorijevanje masnoće, a njena konzumacija nakon treninga također može pomoći u oporavku mišića.

Međutim, kafu ne bi trebalo piti odmah ujutro na prazan želudac jer to može potaknuti proizvodnju želučane kiseline i izazvati osjećaj nelagode. Stoga je kafu najbolje popiti nakon laganog obroka ili međuobroka. To također smanjuje rizik od skoka nivoa kortizola, koja će već biti na vrhuncu u ranim satima nakon buđenja.

– Nakon ručka nivo energije može biti niži, a šoljica kafe mnogima je poput osvježenja, napominje stručnjak za prehranu Anupama Menon.

Kafu je puno bolje piti u ranim popodnevnim satima nego kasnije tokom dana, jer nivo kortizola prirodno opada poslijepodne. Kofein u kafi može povećati budnost i dati nam energiju za kojom žudimo.

Međutim, s obzirom na to da kofein povećava budnost, kafu ne bismo trebali konzumirati nakon 16 sati, a to je posebno važno za one koji teško zaspu ili ih muči nesanica. Kofein može poremetiti obrasce spavanja ako se unosi u tijelo samo nekoliko sati prije odlaska na počinak.

Kafa ima prednosti za ljudsko zdravlje, ali isto tako može i naštetiti organizmu ako se prekomjerno konzumira. Više od četiri šoljice kafe dnevno može uzrokovati nervozu, probleme sa spavanjem i ubrzane otkucaje srca. Radi toga, ključno je paziti na konzumaciju kafe i ograničiti unos na ne više od 500 mg dnevno odnosno ne više od četiri šoljice, istakli su stručnjaci.