Hrana je jedan od temeljnih faktora koji utječu na naše zdravlje, ali ujedno i na našu produktivnost.
Š.M
Vaša hrana je vaše gorivo i ako želite da imate pravu količinu energije koja će vas snabdjeti tokom napornog dana za stolom ili na sastancima s klijentima, umjerena ishrana bogata vitaminima i mineralima će to i omogućiti. Ako odlučite da hranite svoje tijelo visokim sadržajem šećera ili obrađenom hranom, možete očekivati da ćete patiti od energetskih padova i produktivnosti, što će značiti da ćete posegnuti za sljedećim izborom loše hrane. I tako ulazite u začarani krug.
Najužurbaniji i najstresniji dio dana za nas zasigurno je jutro. Užurbano spremanje na posao, oblačenje djece za vrtić i jedino oko čega u tim trenucima brinemo je da li ćemo sve obaveze izvršiti na vrijeme. U tim trenucima sigurno ne razmišljamo šta bismo mogli jesti i kakav će to biti naš doručak. U toku dana posegnut ćemo za kroasanom zanemarujući činjenicu koliko prehrambene navike mogu utjecati na naš život, a posebno na našu karijeru.
U trenutku kad se probudimo, doručak nam pomaže da opskrbimo tijelo energijom i pokrenemo ga. Preskočimo li doručak, tijelo više nema otkud crpiti energiju i okreće se kortizolu – hormonu stresa.
Kortizol kontrolira naše raspoloženje, motivaciju i strahove, zbog čega možemo reći da je on svojevrsni alarm koji nam tijelo šalje kad je ugroženo. Taj hormon igra ključnu ulogu u mnogim tjelesnim funkcijama kao što su krvni pritisak, imunološki sistem, upalni procesi te način na koji naše tijelo koristi ugljikohidrate, masti i proteine, navodi Dnevnik.hr.
Istraživanja su pokazala da je konzumiranje voća i povrća tokom dana korisno i za um i za tijelo. Britanski istraživači su otkrili da što su ljudi jeli više voća i povrća tokom dana, to su bili sretniji, kreativniji i produktivniji. Vjeruje se da to može biti zato što hranjive tvari u voću i povrću stimuliraju proizvodnju dopamina u mozgu, koji je odgovoran za angažman i motivaciju. Antioksidansi u voću i povrću također poboljšavaju pamćenje i podižu raspoloženje.
Neki od najboljih izbora voća i povrća za produktivnost na radnom mjestu uključuju:
- Banane – Kalijum i ugljikohidrati koji se nalaze u bananama pružaju dugotrajnu energiju.
- Zeleni kelj i špinat bogati su željezom, prenoseći kiseonik kroz ćelije vašeg tijela kako bi stvorili energiju i povećali produktivnost.
- Bobičasto voće – Bobičasto voće sadrži antioksidanse koji štite mozak od oštećenja i poboljšavaju komunikaciju između neurona.
S druge strane, konzumiranje previše soli, ili natrijuma, dovodi do dehidracije, što može dovesti do smanjenja produktivnosti na radnom mjestu. Grickanje slanog čipsa ili pereca tokom cijelog radnog dana može imati negativne posljedice i nije najbolji izbor užine kada je povećanje produktivnosti u pitanju.
Kako mnogi od nas nisu jutarnji tipovi, za kvalitetan doručak uvijek trebamo napraviti vremena. S obzirom na to da doručak može činiti značajnu razliku ne samo u našim prehrambenim navikama već i u našoj karijeri, ključno je dobro se organizirati. Prodrmati svoj um i tijelo možemo primjerice jednim voćnim smoothiejem prepunim masti, vlakna, proteina i vitamina. Prave namirnice činit će razliku, a osjećat ćemo se svježijim i sretnijim, što zasigurno neće proći neprimijećeno u radnoj okolini.