Marketing X Business

Kako se vratiti vježbanju nakon što ste imali dužu pauzu

Marx.ba

(Izvor: X)

Nakon duge i hladne zime napokon je došlo pravo proljeće. Iako su neki vježbali tokom cijele godine, drugi su zimu proveli uspavani i to je sasvim uredu.

Proljetno vrijeme je idealno da probudite svoj organizam iz zimskog sna i učinite nešto dobro za svoje psihičko i fizičko zdravlje. Međutim, bez obzira na to što je proljetno vrijeme idealno za vježbanje, teško je vratiti se u rutinu.

Nije lako je napraviti taj prvi korak i ponovno početi vježbati, ali jednom kada ga napravite primijetit ćete da je svaki idući korak sve lakši i lakši. Umjesto da čekate motivaciju, pronađite ju sami, a mi vam otkrivamo 5 savjeta koji vam u tome mogu pomoći.

1. Vježbanje nemojte smatrati kao ‘’nužno zlo’’

Na tjelovježbu nemojte gledati kao na kaznu jer zimu niste proveli aktivno. Bez obzira na to je li vaš konačni cilj zdravlje, bolji izgled ili fizička kondicija, tjelovježbu smatrajte pozitivnim sredstvom uz ćete najbrže postići svoj cilj.

Ako sebi u glavi postavite stvari tako da tjelovježbom sami sebe kažnjavate jer niste bili ustrajni tokom cijele godine, bit će vam puno teže ući u rutinu vježbanja ali i doći do rezultata.

2. Pronađite najbolje doba dana

Razmislite o tome u koje doba dana vam je najlakše odraditi trening. Nekima je to ujutro, prije no što započnu sa svojim dnevnim obavezama, dok se drugi najbolje osjećaju kada vježbaju nakon posla.

Ako ni sami niste sigurni, pokušajte jednu sedmicu vježbati ujutro, drugu sedmicu poslijepodne kako biste pronašli vrijeme koje vam najviše odgovara.

3. Pripremite se unaprijed

Večer prije izvadite odjeću za trening i pripremite torbu za svim stvarima koje su vam potrebne, kako ne biste gubili vrijeme neposredno prije treninga. Ako planirate vježbati nakon posla, torbu stavite na vidljivo mjesto tako da ju ne zaboravite ponijeti sa sobom.

Planirate li pak vježbati ujutro, onda čim se probudite obucite odjeću za trening jer će vas to potaknuti da stvarno odete vježbati, umjesto da jutro provedete na kauču.

4. Radite ono u čemu uživate

Ako ste ranije vježbali po određenom programu i sada se više ne možete prisiliti da radite isto to, nemojte se mučiti. Pokušajte se baviti nekom drugom aktivnošću jer aktivnost kojom ste se do sada bavili možda jednostavno nije za vas.

Ako vas ne veseli vježbanje s utezima u teretani, iskoristite lijepo vrijeme i pokušajte vježbati u prirodi. Kada pronađete aktivnost koja vam je zanimljiva, bit će vam puno jednostavnije stvoriti rutinu.

5. Počastite se s vremena na vrijeme

Da biste se lakše ‘’natjerali’’ na vježbanje, odredite jedan dan u sedmici kada ćete se počastiti omiljenom hranom kao nagradom za sav trud.

Svaki put kada će vam biti teško otići na trening, obećajte samom sebi da će vam se trud isplatiti.

6. Dodaci prehrani za vježbanje

Naravno da uz sve postojeće obaveze koje vam crpe energiju ponekad stvarno nije jednostavno odraditi trening. Da biste svojem organizmu osigurali potrebne nutrijente, pomogli oporavku tijela nakon treninga i povratili energiju možete uzimati dodatke prehrani.

Povezani članci